Percalapú, okostelefonos cascót vezet be egy hazai biztosító

Az okos casco lényege, hogy az ügyfél egy okostelefonos alkalmazás segítségével az igénybe vett szolgáltatásokkal arányosan fizet díjat. A percalapú fizetést lehetővé tevő konstrukció most a legfrissebb innováció a hazai biztosítási piacon.

Az Aegon konstrukciójának (smartCASCO) lényege, hogy az ügyfél – egy mobiltelefonos alkalmazás és az előre feltöltött (pre-paid) egyenlege segítségével – annak alapján fizet a biztosításért, hogy éppen milyen szolgáltatásokat vesz igénybe, és ezzel jelentős költségmegtakarítást is elérhet.

Egy okostelefon segítségével “Álló autó” vagy “Mozgó autó” üzemmódba kell kapcsolni a biztosítást aszerint, hogy a gépjármű parkol (várakozik) vagy mozgásban van. Ennek megfelelően csak az aktuálisan az autóra leselkedő veszély biztosításáért fizet az ügyfél. Pl. törés kockázatra csak arra az időtartamra, amikor közlekedik a járművel a biztosított. Ha parkol vagy várakozik, akkor lényegesen alacsonyabb összeget vonnak le, miközben pl. lopáskárra biztosítva van. Kisebb hátrányt jelent ugyanakkor, hogy a telefont vezetés közben mindig az autóban kell tartani, bekapcsolt állapotban, engedélyezve a GPS-kapcsolatot.

A smartCASCO révén komoly költségmegtakarítást is el lehet érni: a modellszámítások azt mutatják, hogy a konstrukcióval elért árelőny akár több mint 50 százalékos is lehet a piacon elérhető standard változatokhoz képest. Egy Budapesten használt, ötéves, 1.4-es, benzines Opel Astránál – heti 4 óra vezetést feltételezve – 10 százalékos, minimum 50 ezer forintos önrész mellett 53 357 forint a smartCASCO díja egyéves időtartamra számolva, miközben az összehasonlító oldalak kalkulációi alapján a standard konstrukciók díja évi 90 ezer forinttól indul.

Hasonló paramétereket feltételezve egy révfülöpi telephelyű, nyolcéves Skoda Octavia smartCasco díja pedig 30 ezer forint alatti – szintén egyéves időtartammal számolva -, miközben a klasszikus konstrukciónál 50 ezer forint körül érhető el a legkedvezőbb ajánlat.

Az okos cascóhoz hasonló, a használatarányos díjazást lehetővé tévő megoldások már léteznek Európa több országában. Ezek közös jellemzője, hogy valamilyen egyéb, ún. telematikai eszközzel is fel kell szerelni a járművet, itt viszont elég az okostelefonos alkalmazás letöltése, és a szerződéskötés során az egyenleg feltöltése.