Nagyon durván beszakadt a forint

Egy ideig volt olyan is, hogy 400 forintot adtak egy svájci frankért, de aztán dél körül "visszaállt" a 310 körüli szintre az árfolyam.

A svájci jegybank feladta az árfolyamküszöböt az euróval szemben, ezért egy pillanat alatt elképesztően erős lett a svájci frank. A svájci frankkal szemben 378-ig, az euróval szemben pedig 325,3-as történelmi mélységbe zuhant a forint. Egy ideig volt olyan is, hogy 400 forintot adtak egy svájci frankért, de aztán dél körül “visszaállt” a 310 körüli szintre az árfolyam. Kora délután 315 forint körül stabilizálódott a frank.

A lépés teljesen váratlanul érte a devizapiaci kereskedőket. A forint délelőtt fél tizenegykor kezdett meredeken gyengülni. A svájci frank árfolyama csütörtökön pár perc alatt a 265 forintos sávról 310 forint fölé ugrott.

Több év után ma délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni a frankot, de közben -0,75%-ra vágta a nála parkoltatott látra szóló betétekre vonatkozó kamatot. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, 1,18 alá bukott, ami az euró/dollárt is beszakította.

A svájci jegybank elnöke, Thomas Jordan, nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az ügyben Zürichben délután. Azt mondta, hogy a frank még mindig túlértékelt, és a jegybank kitart fő célja, a közép távú, árstabilitás biztosítása mellett, miközben figyelembe veszi a gazdasági folyamatokat. “Szükség esetén a jegybank aktív szereplője lesz a devizapiacon a monetáris kondíciók befolyásolása érdekében” – mondta.

A jegybankelnök ezzel alátámasztotta azokat a piaci véleményeket, miszerint bizonyosan elkerülhetetlen lesz az svájci jegybank további devizapiaci intervenciója, amit egyébként éppen az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan eltörlése okozott.

A devizahitelesek ezt most megúszták

A hazai deviza jelzáloghitelesek szerencsére megússzák a dolgot: a fix árfolyamú forintosítás révén ők már nem járnak rosszul a svájci döntéssel. A svájci frankot 256,47 forinton, az eurót 308,97 forinton váltják át számukra.

A frank elszállása ugyanakkkor nagyon rossz hír az autóhitelesek és a személyi kölcsönnel rendelkezők számára, valamint az összes olyan cégnek, amely frankalapú hitelt vett fel. Ezeket ugyanis nem rögzítették, a forintosítás őket nem érinti.

A frank és az euró erősödése nagyon jó viszont az exportáló hazai cégeknek, és általában a turizmusnak, mivel a devizában befolyó bevételek forintban kifejezett értéke magasabb, mint erősebb forint mellett.

Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése szintén nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

Címkék: euroforint