Ismét bedönheti a forintot Matolcsy

Kiebrudalná a külföldieket az állam finanszírozásából és a bankokkal vetetné meg az államadósságot.
Kapcsolódó cikkek

Ismét brutális átalakításba fog Matolcsy György, aki ezúttal az állam pénzhez juttatásának rendszerét fazonírozza át jelentősen. Ennek lényeges eleme, hogy az egyik legfontosabb értékpapírt, a kéthetes MNB-kötvényt átalakítja úgy a jegybank, hogy külföldiek ne lehessenek a tulajdonosai.

Ennek keretében 800 milliárd forintnyi befektetéstől kell majd megszabadulniuk – vagy úgy, hogy eladják és elhagyják az országot, vagy úgy, hogy vesznek helyett más, forintalapú értékpapírt.

Vásároljatok, bankok!

A jegybanki csomag más elemei a bankokat veszik célba, amelyeket a jegybank szeretne rávenni arra, hogy maguk is (újra) nagyobb mértékben vásároljanak az állam adósságából.

A jegybank a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az egész intézkedéscsomaggal egyéves távlatban 1-2 milliárd eurós tartalékszint-csökkentést hajlandó elfogadni (jelenlegi tartalékszint 36 millárd euró, a Greenspan-Guidotti szabály szerinti tartalékmegfelelés mintegy 28 milliárd eurós szükséges tartalékszintet indokolna).

Itt jön a feketeleves

A Portfolio.hu elemzése szerint az intézkedésre a forint gyengülése lesz az első reakció, amely a bejelentés után rögtön 310 forint per eurós árfolyamra esett. Ám ha valóban sikerülne az állam működésének költségeit inkább forintalapon finanszírozni, ez sok egyensúlyi kockázatot kiiktathatna a költségvetésből, ami az egész gazdaságot stabilabbá tehetné.