Többen kaphatnak emelt családi pótlékot

A tervek szerint a szerzett tejcukorérzékeny gyerekekre is magasabb juttatást adnának a jövőben.

Az alapvető jogok biztosának jelentése szerint az egyenlő bánásmódhoz való jogot sérti, hogy jelenleg csak a veleszületett laktózérzékenységben szenvedő gyermekek után jár az emelt összegű családi pótlék, a szerzett tejcukorérzékenyek után nem.

Ezért a Magyar Nemzet információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma már dolgozik a jogszabály-módosításon.

Az emelt összegű családi pótlék 23 300 forint, egyedülálló szülőnek pedig 25 900 forint, ami jóval magasabb, mint az egyébként gyermekenként (gyermek- és szülőszámtól függő) 12 200 és 17 ezer forint közötti összeg.

Aki emelt összegű családi pótlékot kap, az emellett jogosult például ingyenes tankönyvre, félárú menzára, és utazási kedvezményre is.

Befagyott

A családi pótlék összegét utoljára 2008-ban emelték, azóta változatlan. Összehasonlításul: 2008-ban még 69 ezer forint volt a minimálbér – jelenleg 101 500 forint.

Veleszületett és szerzett laktóz-intolerancia, laktózérzékenység

A laktózérzékenység érdekes betegség, sokféle megítélése létezik. Alapvetően tejcukor-érzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, a szervezet nem tudja megemészteni a laktózt (de van, amikor fokozatos tejadagolással hozzá tud szokni a szervezet a laktózhoz). Ez a betegség, tünetegyüttes alapvetően genetikai alapú, születéstől fogva fennáll.

De van szerzett laktóz-intolerancia is. (A felnőttek szervezetében a laktózt emésztő enzim, a laktáz kis mennyiségben termelődik a bélben, és fertőzés, alkoholizmus esetében átmenetileg vagy véglegesen megszűnhet a termelése. Aki hosszú ideig nem ivott tejet, kisebb adagokkal szoktassa vissza a szervezetét a tejfogyasztásra, ne hatalmas tejcunamival.) A laktózérzékenyek egyik honlapja szerint a „Szerzett laktózérzékenység vagy másodlagos laktóz-intolerancia egy olyan típusa a tejcukor-érzékenységnek, amikor a beteg szervezet átmenetileg a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt – pl. valamilyen betegség, szövődménye, vagy antibiotikum kúra miatt – nem termel laktáz enzimet, ami a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős. A szerzett laktózérzékenység az okozó betegség kezelésével, a bélflóra helyreállása után megszűnik, a beteg ugyan úgy képes lesz a tej- és tejtermékek fogyasztására mint a megbetegedése előtt.”

Vagyis a kormány most azokat segíti, akik átesnek egy kisebb bélpanaszon, s ideiglenesen drágább, laktózmentes termékek vásárlására szorulnak. A megoldás kérdéseket vet fel: pl. akkor most félévenként ellenőrizni fogják a laktózérzékenyeket?

Címkék: családi pótlék