Rengeteg pénzt küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok

Egyértelműen a több fizetés, a jobb életszínvonal és a tervezhetőbb jövő miatt megy egyre több magyar külföldre dolgozni. Közülük sokan, sokkal támogatják az itthon maradott családtagokat.
Kapcsolódó cikkek

Magyarok tízezrei mentek ki tavaly is külföldre, szerencsét próbálni. És akiknek valóban bejött a dolog, azok nem feledkeztek meg az itthon maradottakról sem – sokan küldenek haza pénzt családtagjaik támogatására.

Tízezer számra mennek ki a magyarok

A magyarok közül az ENSZ adatai szerint Németországban élnek a legtöbben (105 ezren), és a német statisztikai hivatal adatai szerint csak tavaly 28 ezer magyar döntött úgy, hogy kint folytatja az életét – adta hírül a Pénzcentrum.hu.

Az USA a második ebben a rangsorban (itt 83 ezer magyar él), Kanada pedig a harmadik (53 ezerrel). A hazaküldött összes pénz pedig egyenesen arányos a kint élők számával.

Külföldön dolgozna?

Ötszázmilliárd forintnyit küldtek haza

Csak Németországból 96 milliárd forintnyi támogatást küldtek tavaly haza azok a magyarok, akik kint vállaltak munkát – írta a lap a Világbank becslésére hivatkozva.

Az összes hazautalás pedig elérte az 545 milliárd forintnak megfelelő összeget. Ez megközelíti a tavalyi GDP 2 százalékát. Németország után a legtöbb pénz az USA-ból, aztán pedig Kanadából érkezett.

Mennyit keresnek

Nem véletlenül vonzó a külföldi munkavállalás, hiszen mint a portál példákat is hoz, majdnem a hazai bér tízszeresét is megkereshetik, akik hajlandóak nyakukba venni a világot.

A statisztikai adatok szerint Svájcban például adminisztrációs munkával havi 1,3 millió forintnyi lehet a kereset az itthoni átlag 169 ezer forinttal szemben. De a szállításban dolgozók is átlag hatszor annyit vihetnek haza (1,4 millió forintnak megfelelő összeget), mintha itthon maradnának.

Az Egyesült Királyságban az építőiparból hoztak példát: ott ötszörös a bérkülönbség. Persze ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy kint drágább lehet az élet – de mint a lap megállapítja, ez elsősorban a lakhatásra és a szolgáltatásokra vonatkozik, a mindennapi kiadásoknál már nincs jelentős különbség. Ezért lehetséges, hogy még a hazaiakat is támogatni tudják a kinti fizetésből.

Egy Berlinben élő tanár szerint ott a többség havi 1400-1600 eurót kereshet. Az ezer euró kevésnek számít, de egy orvos akár 3-5000 ezer eurót is hazavihet havonta.