Nyugdíj: ők azok, akik 15 százalékkal kevesebbet kapnak

A gyereknevelés és az alacsonyabb fizetés miatt a nők nyugdíjas korukban is jelentős hátrányba kerülnek.
Kapcsolódó cikkek

Az utóbbi időben egyre többet hallani a nyugdíjrendszer bizonytalanságáról, arról azonban kevés szó esik, hogy a nők a munkaerő-piacon és a családban betöltött szerepük miatt nyugdíjas korukban is komoly hátrányba kerülhetnek állapítja meg az Aegon a nőnaphoz közeledve.

Nyugdíjas évek

  • Retteg tőle a magyar

15 százalékkal kevesebb nyugdíj

Adatokkal is szolgálnak: a nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál. Ennek egyik oka, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló munkabér a nőknél 17 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaknál. A legnagyobb eltérés (23 százalék) 35-44 éves korban tapasztalható, hiszen a nők jellemzően ekkor vannak gyesen, vagy ezekben az években érkeznek vissza onnan a munkába.

Azt is megemlítik, hogy Magyarországon 95 százalékban a nők maradnak otthon újszülött gyermekükkel. S ilyenkor az amúgy is alacsonyabb jövedelmük csak egy részét kapják meg, ami tovább rontja nyugdíjkilátásaikat. Aztán kitrének arra is, hogy általában akkor is az anyák esnek ki a munkából, amikor beteg lesz a gyerek, és ápolásra szorul. S ilyenkor is csak a teljes fizetésük töredéke érkezik meg számlájukra, hiszen általában táppénzre mennek.

Mindebből az is következik, hogy a nők megtakarítás nélkül komoly pénzügyi hátrányba kerülhetnek nyugdíjas éveikre.

A nők jobban tartanak a nyugdíjas évektől

A cég 12 országban elkészített nyugdíjkutatásának adatai azt támasztják alá, hogy a nők pesszimistábban is gondolnak a nyugdíjas éveikre: többen gondolják, hogy rosszabb lesz az anyagi helyzetük (29 százalék), és kevesebben, hogy jobb lesz (25 százalék), mint a férfiak.

Ráadásul a nők közel felének nincs pénzügyi terve a nyugdíjas éveikre, és a valós nyugdíjkilátásaikkal sincsenek tisztában.

Mit tehetnek a nők, hogy nagyobb anyagi boztonságban legyenek nyugdíjas korukra?

Íme, néhány tipp, egyszerű tanács az Aegontól, amelyet megfogadva a nők az eddigieknél jobban felkészülhetnek a nyugdíjas éveikre, és megteremthetik az anyagi biztonságukat:

-Készítsen pénzügyi tervet, és foglalja azt írásba! Képzelje el a nyugdíjas életét, és fogalmazzon meg egy célt, és azt, hogy ennek eléréséhez évente mennyit kell megtakarítania.

– Amikor olyan fontos döntéseket hoz, hogy napi 8 óránál rövidebb munkaidőben dolgozik, otthon marad a gyermekekkel, akkor igyekezzen úgy meghozni a pénzügyi kompromisszumokat, hogy azok ne csökkentsék jövőbeni anyagi biztonságát.

– Számolja ki jövedelmi igényeit, fektesse le a nyugdíj-előtakarékossági tervének legfontosabb állomásait, céljait, és tegyen félre annyit, hogy a megtakarított összeg fedezze a célkitűzéseket.

– Az állami nyugdíjellátást tekintse a tervek megvalósításához vezető út részének, de semmiképpen ne elégedjen meg ezzel.

– Győződjön meg róla, hogy munkáltatója teljes mértékben befizeti ön után az éves járulékokat! Emellett takarítson meg annyit, amennyire lehetősége van.

– Tudjon meg többet a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségekről! Ha szükségét érzi, kérjen segítséget szakembertől, pénzügyi tanácsadótól.

– Nézzen utána a hosszú távú megtakarításoknak, hogy csökkentse az adók mértékét.

– Készítsen biztonsági tervet arra az esetre, ha a tervezett idő előtt kell nyugdíjba mennie! Határozza meg az esetleges életmódbeli változásokat, amelyekkel költségeit csökkenteni tudja. Kisebb lakásba költözhet például, vagy támaszkodhat a különböző biztosítások nyújtotta biztonságra is.

– Fontos, hogy beszéljen a nyugdíjas évekről családjával és közeli barátaival. Minden nő nyugdíjas tervének része kell, hogy legyen egy őszinte beszélgetés szeretteivel saját céljairól, és arról, hogyan segíthetik őt ezek elérésében.