Így teszik tönkre az embereket az újgenerációs telefonbetyárok

Vigyázat: az internetről átvett trükkökkel támadnak telefonon a bűnözők.
Kapcsolódó cikkek

Ha egyszer kap egy telefonhívást és egy gép hang kéri arra, hogy adja meg adatait, például hitelkártyája reaktiválása céljából, ne tegye. Könnyen lehet, hogy valójában éppen csalást próbálnak elkövetni Ön ellen – csak éppen ezúttal nem az interneten, hanem telefonon.

Mostanában ugyanis az interneten használt csalási módszereket vetik be a bűnözők az ártatlan telefonozókkal szemben – derül ki a New York Times cikkéből. Eszerint több módon is próbálják megkárosítani az embereket.

Elárasztásos művelés

Az egyik legegyszerűbb módszer a zsarolás. Ennek keretében azzal fenyegetnek meg embereket, hogy elárasztják a munkahelyük ügyfélszolgálati számait telefonhívásokkal egészen addig, amíg azok használhatatlanná nem válnak. Tulajdonképpen pont úgy, mint amikor egy szervert bénítanak meg túlterheléses támogatással a hackerek. A hívásokat egyébként internetes telefonálóprogramokkal indítják, tehát tényleg nem sokban tér el a szinte hétköznapivá vált internetes támadási módtól ez a módszer.

Az Egyesült Államokban egyébként körülbelül 200 ilyen támadást indítottak különböző állami intézményekkel szemben az elmúlt években.

Telefonos adathalászat

A másik elterjedt internetes csalást is átültették telefonra: az adathalászatot. Ennek keretében hivatalosnak tűnő személy veszi fel az áldozattal a kapcsolatot, s próbál tőle – általában elég átlátszó módon – adatokat, jelszavakat szerezni.  A telefonos verzióban az eddigi tapasztalatok szerint sokszor banki információkat igyekeznek megszerezni automata hívásokkal.

A bűnözőknek megéri, hiszen elég egy programot írni, s várni, hogy talán 10 millió ember közt lesz egy balek, aki meg is adja az adatait. Onnantól pedig már könnyű lenyúlni.

Ne bízzon a hívószámkijelzésben

Nemrégiben például Colorado államban követtek el hackerek úgy telefonos csalást, hogy automata hívásokkal közölték az emberekkel: meg kell adniuk újra hitelkártyaadataikat, mivel betörtek a bankjukba.

A csalók még azt is elérték, hogy a hívószámkijelzésen egy kaliforniai ügyvédi iroda számát írják ki a telefonok.  Felháborodott emberek ezrei hívták a mit sem sejtő ügyvédi irodát, amely nem tehetett mást, mint hogy a rendőrségre irányítja őket.