Lenyúlják a kétségbeesett álláskeresőket

Így lehet elkerülni a kamu ajánlatokat.

Regisztrációs díj, irreális bér, hangzatos külföldi munka, vállalati e-mail cím helyett Gmail, Hotmail. Ez csak néhány példa a hamis álláshirdetések özönéből, melyek az egyre növekvő számú tartósan munkanélküliek kétségbeesésére alapoznak.

„Az elmúlt három évben a külföldi állásajánlatok száma stagnál, rendszerünkben havonta átlagosan 100-130 ilyen pozíciót hirdettek meg az elmúlt 3 évben” – idézte a Profession.hu, hazánk legnagyobb online álláskereső portáljának statisztikáit Zsédely Krisztián, az oldal értékesetési vezetője.

A magas számú érdeklődő között az évi 1300-1600 ellenőrzött külföldi munkalehetőség mellett nem csoda, ha egy jellemzően apróhirdetésekben feladott, hamis, de hangzatos állásajánlat a sok intő jel ellenére is vonzónak tűnhet. Herczku Mónika, a Profession.hu karrier tanácsadója szerint így lehet elkerülni az egyre kreatívabb módszereket alkalmazó csalókat:

A szándékos félrevezetés mellett természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor csak hanyagság miatt fordítunk felesleges időt a jelentkezésre. Mindig ellenőrizzük a feladás időpontját, mert a kisebb munkakereső oldalakon gyakran több hónapos hirdetésekkel találkozhatunk. Ilyen felületeken egyeztessük a feladott szöveg tartalmát is a keresési paramétereinkkel, ezzel is elkerülve a rendszer hibáiból adódó félreértéseket.