Nem éri meg nőnek lenni

A férfiak bónuszának alig felét kapják a hasonló munkakörben dolgozó nők. A szebbik nem képviselői még vezetőként is kevesebbet keresnek hasonló beosztású férfi kollégáiknál Magyarországon - áll egy friss kutatásban.

Magyarországon nemcsak az alapbére alacsonyabb a nőknek, de még vezetőként is kevesebbet kapnak, mint a férfi kollegáik – sőt, még a kifizetett prémiumok összege is kisebb a nők esetében, mint a férfiaknál – derült ki a Hay Group 2010–es felméréséből. Még a szerződésekben rögzített – ezért a diszkriminációra kevesebb teret hagyó – alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött.

Az idén a női munkavállalók a férfiak alapfizetésének 93 százalékát vihették haza. Még rosszabb a helyzet a vezetői szinten, ahol a különbség felső vezetői szinteken a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak. Az elmaradás azonban sokkal radikálisabb, ha a vezetői megítéléstől függő bónuszokat vesszük górcső alá. A nőknek juttatott teljesítményalapú kifizetések átlagosan a férfiakénál 23 százalékkal kevesebbek.

Feleannyi a nők bónusza

Még egyenlőtlenebb a felsővezető nőknek kifizetett összegek mértéke; az ezen a szinten kifizetett bónuszok nem érik el a férfi kollégákénak a felét sem (49 százalék).

A helyzet nem javul akkor sem, ha az éves szinten előre meghatározott célprémiumokat vesszük górcső alá. (A célprémium egy olyan összeg, amelyet a munkavállaló az előre kitűzött éves célok százszázalékos megvalósítása esetén kaphat.)

A topmenedzser hölgyeknél kiderült, hogy a vállalati politika nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebbik nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó nők nagyjából a férfiak célprémiumainak 87 százalékos szintjén állnak.

Kevesebb a női vezető

Érdekes eredmény, hogy a felmérés adatai szerinte a nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól. Az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk – a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia egyedül az adminisztratív, illetve alsóbb szintű szakértői pozíciókban törik meg.

Jakabos Tünde, a Hay Group Javadalmazási üzletágának vezetője szerint a 2010-ben összegyűjtött adatok azt bizonyítják, hogy még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrier szint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk.

Címkék: állás