Forródróton kap „lelki segélyt” a HR

A krízis idején bármely munkaerővel kapcsolatos intézkedésre kerül is a sor, a HR-es érintett ezekben a kérdésekben. Ő az, aki híd a vezetők és a munkavállalók között, és mindkét felet támogatnia kell a nehéz helyzetben. De ki támogatja a HR-est?

Nagyon nehéz egy olyan embernek megmondani, hogy megszüntetik a munkaviszonyát, akivel évekig dolgozott együtt a HR-es, szoros emberi kapcsolatuk volt, esetleg nemrég még együtt buliztak.

A mai nehéz gazdasági helyzetben azonban, amikor a HR-eseknek és a cégvezetőknek nagy szükségük lenne a támogatásra – például coachra –, ezt a szolgáltatást általában kevésbé vehetik igénybe az érintettek. Hiszen éppen a képzési, fejlesztési költségeket fagyasztják be, csoportosítják át a cégek. Az is igaz, hogy a legtöbben úgy gondolják: a jelenlegi helyzetben nem is ildomos saját magukra pénzt költeni.

Lelki segély éjjel-nappal

Két gyakorló coach ötletéből kiindulva a DGS Global Research egy olyan rendhagyó szolgáltatást indított, amellyel a HR-eseknek és a vállalatvezetőknek kívánnak segítséget nyújtani: a nap 24 órájában egy „forró dróton” támogatják az érintetteket. Ez azért is hasznos lehet, mert a dilemmáknál sokszor elég a közös gondolkodás, vagy az hogy valaki megérti, meghallgatja őket. A cél, hogy a HR-es pszichés terheltség alatt is a legjobb tudása szerint és eredményesen tudjon dolgozni nap mint nap.

A klubhoz csatlakozni és a klubszolgáltatást igénybe venni kívánó HR-esek és vezetők e-mailben megadhatnak két-három témát, kérdést, amiben segítségre van szükségük. A nekik alkalmas időpontban a coachok keresik meg őket telefonon, illetve ha valaki azt szeretné, akkor – rendhagyó módon – e-mailben is tárgyalhatnak a szakemberekkel.

A szolgáltatás kétszer fél óráig ingyenes. Amennyiben ezenfelül további segítséget szeretne igénybe venni a problémával küzdő HR-es vagy vezető, az általános coaching óradíjat számolják fel.

A humánus elbocsátást is tanítják

Sokan kizárólag a leépítést tekintik az egyetlen lehetséges válságkezelési eszköznek. Ám sajnos vannak olyan cégek is, amelyek más minden alternatív megoldást – munkaidő-csökkentést, atipikus munkavégzési formák bevezetését – kipróbáltak, mégsem tudták megmenteni a munkahelyeket. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a munkaügyi központoknál márciusban 43,3 százalékkal több álláskereső jelentkezett be, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta pedig – a KSH szerint – 9,1 százalékos.

Az elbocsátott munkavállalók újra munkába segítését a cégeknek kevesebb mint 20 százaléka tartja fontosnak, nagyon kevesen vesznek igénybe outplacement-szolgáltatást. Azok, akiknek nem telik arra, hogy egy tanácsadó cég szakemberét megfizessék, egy workshopon juthatnak támogatáshoz.

Címkék: állás