Fejvadász cégek toplistája

A korábbi hullámvölgy után stabilizálódik a fejvadászok piaca. A megbízók immár nem a cégek gyors növekedését levezénylő, hanem az élesedő versenyben helyt állni képes vezetőket keresnek.

Évről évre valamivel több vállalkozás képes felmutatni 100 millió forintnál magasabb árbevételt – ezek kerülnek fel a Figyelő fejvadászi toplistájára. A lap évek óta a könyvvizsgáló által hitelesített eredménykimutatásokat veszi alapul a rnagsor elkészítéséhez

Fejletlen piac

Magyarországon változatlanul nem ritka az ingyenmunka a fejvadászoknál, legalábbis, ha a keresés nem jár sikerrel. Sok cég dolgozik ugyanis sikerdíjjal, ami annyit tesz, hogy megbízója csak akkor fizet, ha a bemutatott jelöltek közül fel is vesz valakit. A nevesebb tanácsadó cégek ugyanakkor három részletben kérik a díjat: az elsőt a megbízáskor, a másodikat a jelöltek bemutatásakor, a harmadikat a szerződés megkötésekor. A nemzetközi élvonal még keményebb, alapvetően időhonoráriumos konstrukciót alkalmaz, vagyis bizonyos idő elteltével kérik a második és a harmadik részletet. Ezekre a cégekre nagy nyomás nehezedik, hiszen fizetési feltételeiket az ügyfelek csak akkor fogadják el, ha elégedettek velük.

Olyan is előfordul, hogy egy társaság a további megbízások reményében vállal el ingyen egy-egy munkát. Ez a jelenség – miként az is, hogy sok fejvadász cég panaszkodik, amiért nem képes emelni az árait, ugyanis a megbízói nem hajlandóak többet fizetni – a piac viszonylagos fejletlenségét mutatja. 
 
Keresők és toborzók 

Miközben a Figyelő igyekszik igaz (vagyis hiteles adatokon, és nem önbevalláson alapuló) rangsort készíteni, igazságosat nem nagyon lehet, ugyanis mind több szervezet vesz fel egyéb tevékenységeket is a repertoárjába, ám közülük van, amelyik ezt külön társaságban számolja el, míg mások egyetlen cégér alatt végeznek mindenféle munkát. Így az előbbiek a listán lejjebb csúsznak, az utóbbiak pedig feljebb kerülnek. Ezt a hendikepet viseli például a kezdetektől fogva a Dr. Pendl & Dr. Piswanger, amely munkaerő-kölcsönzést is végez, ám másik cégben. A többiekhez képest a valóságosnál kisebbnek tűnik a Simonyi és Tóth csoport is, amely azonos néven, de közkereseti társaságként végzi a keresést, külön kft.-ben pedig a humánerőforrás-tanácsadást. Jövőre azonban már összevonják a két vállalkozást.

Fejlett gazdaságokban szigorúan elválik egymástól a keresés és a kiválasztás: a cégek külön üzletágba szervezik a két tevékenységet, hiszen azok gyökeresen eltérnek egymástól. Itthon is mintha kezdene elkülönülni egymástól a főtevékenységként direkt keresést, illetve toborzást végzők köre. Míg előbbiek inkább menedzsment audittal, coachinggal és másfajta HR tanácsadással bővítik szolgáltatásaikat, utóbbiak a munkaerő-kölcsönzésben látnak növekedési lehetőséget. A toborzók toplistájának tavalyi szereplői az idén immár valamennyien nagyobb bevételre tesznek szert munkaerő-kölcsönzésből, mint kiválasztásból. Ugyanakkor a Recruitment International, amelyet korábban toborzó cégnek tekintettünk, az idén átkerült a direkt keresést végzők közé, hiszen közlése szerint, ha csak egy hajszállal is, de az ebből származó bevétele már meghaladja a kiválasztásét. Ezúttal mindkét Neumann-cég felkerült a toplistára (a H. Neumann International az azonos nevű fejvadász cég és a vele egy érdekeltségi körbe tartozó, kiválasztást végző Take it utóda, míg a Neumann & Partnerst a H. Neumann cégből kivált tanácsadók alapították).

Változó igények

„Az elmúlt évek után elindult valamifajta fejlődés, de ez inkább az új szolgáltatások behozatalának tudható be, maga a keresési piac még mindig nem tart ott, ahol kellene” – tapasztalja Szabó Vilmos, a Korn/Ferry ügyvezető partnere. A társaság stabilan hozta a 800 millió forint fölötti árbevételt 2004-ben, s mint megtudtuk, a trend folytatódik. Szabó Vilmos ezt a teljesítményt a tiszta üzletpolitikának, az üzleti kondícióknak tulajdonítja, s annak, hogy ügyfélorientált, minőségi szolgáltatást középpontba állító munkával igyekeznek hosszú távon megtartani az ügyfeleiket. A minőség iránti elkötelezettséget egyébként a nemzetközi cég is elismeri: Európában az idén Forgács Péter, az itteni vállalat ügyvezető partnere kapta a minőségi ügyfélkiszolgálásban a legjobb tanácsadónak járó elismerést, amelyet a megbízók véleménye alapján ítélnek oda. A Korn/Ferry azonban csak akkor tud megfelelni ennek a mércének, ha ügyfelei is hasonló követelményeket támasztanak magukkal szemben. „Az ügyfél, illetve az általa kínált pozíció versenyképessége hangsúlyos szelekciós szempont számunkra egy-egy megbízás elvállalásakor, mert ellenkező esetben nem látjuk a siker esélyét” – mondja Szabó Vilmos, aki úgy tapasztalja, a jelöltekkel szemben támasztott igények és követelmények is változnak.

Normál üzletmenetben

Az elmúlt évtizedben a versenyszféra túljutott az építkezés és bővülés szakaszán, ma normál üzletmenet mellett kell hozni a profitabilitást, a korábbinál többszereplős versenyben kell megtartani, esetleg növelni a részesedést, s azt kell kitalálni, hogy ebben a helyzetben hogyan lehet új impulzusokat adni az üzletnek. A menedzserpiacon az uniós csatlakozás nem hozott növekedést, hiszen a vezetők azelőtt is szabadon mozoghattak. Ugyanakkor a magyar menedzserek számára hátrány, hogy európai mércével mérve itthon kevés nagy cég működik. „Ha azt kéri a megbízó, hogy 500 millió eurós üzletből jöjjön a jelölt, akkor hamar szűknek bizonyul a tér” – jegyzi meg Szabó. Már érzékelhető az a tendencia is, hogy nemzetközi társaságok kelet-európai regionális pozíciókba a régióból keresnek olyan vezetőket, akik itt már letettek valamit az asztalra, s nem feltétlen a központból küldenek valakit. Ugyanakkor kitörési pont lehet a magyar magángazdaság megerősödése is (az ilyen cégek igényelhetnek már bizonyított vezetőket).

Pezsgést hoztak a szolgáltató központok

A kiválasztás szegmensben a közös szolgáltató központok (shared service center – SSC) idetelepítése hozott pezsgést. „Két-három nyelven beszélő pénzügyeseket, ügyfélszolgálatosokat keresnek 2-5 évi tapasztalattal, vagy akár tapasztalat nélkül” – mondja Berzéthyné Ruff Gabriella, a Grafton ügyvezető igazgatója. E cég az idén lapzártánkig összesen több mint 800 pozíciót töltött be, ebből mintegy 520-at SSC-kben; az erős kereslet miatt erre a munkára külön részleget hoztak létre. Az ezredfordulót követő visszaesés után ismét megnőtt az igény az informatikusok, mérnökök iránt is, mind itthoni, mind külföldi munkára szép számmal keresik őket.

Címkék: menedzsment