Kivéreztetheti a postai szolgáltatás az átalányadózó falusi boltosokat

Jogszabálymódosítás kellhet.

Nagy meglepetés érheti azokat az átalányadózó kiskereskedő egyéni vállalkozókat, akik a telephelyükön (nem utolsó sorban a falu érdekében is) bevállalták a postai szolgáltatások lebonyolítását, magyarul. Az Adózóna szerint indokolt lenne az szja-törvényt – 2024. évre is visszamenőlegesen – módosítani.

Az szja-törvény szerint az átalányadózás szabályai addig alkalmazhatók, amíg z egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói bevétele az adóévben nem haladja meg:

Vagyis 2024-ben az átalányadózó kiskereskedő egyéni vállalkozó bevétele legfeljebb 160 080 000 forint lehet.

Amit még figyelembe kell venni, hogy ha az átalányadózó kiskereskedő egyéni vállalkozó kizárólag kereskedelmi tevékenységből szerez jövedelmet, akkor a jövedelmét 90 százalékos költséghányad levonásával állapíthatja meg (átalányban megállapított jövedelem).

A portál szerint a gond az, hogy a Magyar Postától a tevékenység ellátásáért havonta kapott összeg 40 százalék költséghányad alá tartozik, így a kiskereskedelmi tevékenységből származó bevételre is a 90 százalék helyett a 40 százalék költséghányad érvényes az adóév egészében. Ha pedig csak alacsonyabb költséghányadot alkalmazhatnak, az komoly adóterhet jelent a falusi kisboltok üzemeltetőinek.

Ezért a portál szerint indokolt lenne az szja-törvényt  – 2024. évre is visszamenőlegesen – úgy módosítani, hogy az érintett vállalkozók ne veszítsék el a 90 százalék költséghányad alkalmazhatóságát, mivel a postától havonta kapott összeg a minimálbér körül van.

A posták bezárása miatt alakítottak ki számos, jellemzően kisebb településen postai helyeket, például a helyi boltokban.

Kapcsolódó
Kaotikus a helyzet, a polgármesterek sem tudják, melyik településen mi lesz a postával
A posta üzleti alapon dönt, az érintettek pedig kénytelenek ezt elszenvedni.