Romániába költöztetik a patinás magyar csempegyárat

Hatott a kormányzat kiszorító adópolitikája.

A legendás Zalakerámia elkezdte leszerelni a magyarországi termelés javát adó romhányi gyárát, a technológiát a kolozsvári üzemükbe szállítják át – értesült a HVG, és ugyanezt írta a Vakmajom is. Az osztrák Lasselsberger tulajdonában álló cég ezzel gyakorlatilag teljesen leállította a termelést Magyarországon. Vagyis a portálok szerint működnek a kormány külföldi építőanyag-gyártókat sújtó intézkedései. A Lasselsberger tulajdonában álló patinás magyar csempegyártó a tönk szélére került, talpra állás pedig nehezen képzelhető.

Büntetőadók

A kabinet 2023 februárjában az égetett agyag építőanyag, illetve a kerámiacsempe, -lap gyártókra is kiterjesztette a korábban csak a cementgyártókat sújtó kiegészítő bányajáradékot. A közteher hatálya alá csak a 3 milliárd forint árbevételt meghaladó szereplők kerültek. A vonatkozó kormányrendelet rögzíti az árakat: ennek alapján a 2020. január 1-jén alkalmazott nettó árat kell alapul venni, s ezt egy termékcsoportonként meghatározott arányszám-szorzóval lehet megemelni. A pluszteher lényegében lehetetlenné teszi a nyereséges működést. A kiegészítő bányajáradékot a nagy, külföldi tulajdonú gyártóknak kell megfizetniük. Ezenfelül a kormány 2023 júniusában, az év elejéig visszamenőlegesen, szén-dioxid-kvóta adót vetett ki Magyarország legnagyobb kibocsátóira, köztük egyes építőanyag-gyártókra is.

Az érintett vállalatok már jó ideje a kormányzati kommunikáció célkeresztjében állnak, mivel a kabinet fájlalja, hogy a hazai építőanyag-gyártás 90 százaléka külföldi kézben van, és ki akarják szorítani őket.

Júliusban meg azt írtuk, hogy bár zuhanórepülésben a magyar építőanyag-gyártás, ám a kormány által büntetőadóval sújtott külföldi tulajdonú vállalatok továbbra sem adják fel állásaikat. A drámai veszteségek ellenére a piacvezető gyártók több helyen komoly beruházásokat kezdeményeztek, s a folyamatos leállások mellett sem kívánják bezárni üzemeiket. Ekkor még úgy tűnt, hogy a híresztelések ellenére a Zalakerámia Zrt. sem függeszti fel magyarországi termelését.

A vállalat tavaly májusban közölte, hogy csoportos létszámleépítést hajt végre a Zala megyei Tófejen található üzemében, az ott dolgozó több mint 200 ember közel 90 százalékát elbocsátották. A korábban több mint 200 embert alkalmazó üzemben 2023 második felében beszüntették a termelést, a fali és padlóburkolatok gyártását átköltöztették a cég romhányi gyáregységébe. Idén márciusban ugyanakkor leállt a Nógrád megyei egység is, valószínűleg ennek kapcsán terjedt el széleskörben az a lapunkhoz is eljutott hír, hogy a cég felszámolja a magyarországi termelést, és csak a nagykereskedelmi tevékenységre fog koncentrálni. A vállalattól júliusban még azt a hivatalos választ kaptuk, hogy a Zalakerámia Zrt. tófeji gyárában február óta folyamatosan folyik a termelés. A romhányi üzemben akkor karbantartási munkálatok folytak, a logisztika és az ügyfélkiszolgálás azonban zavartalanul működött. Az üzemben rengeteg az olyan termék volt, amit nem tudtak eladni, azonban végleges leállásról akkor még nem volt szó, készen álltak rá, hogy újraindítsák a termelést. A fontosabb mutatószámok azonban egytől egyig a termelés beomlásáról tanúskodtak. A kiegészítő bányajáradékról nem esett szó a cégbeszámolóban, forrásunk szerint ugyanakkor ez lehetett a legnagyobb érvágás a vállalat számára 2023-ban.

Szinte nincs olyan magyar család, amelynek lakásában ne lenne Zalakerámia csempe. A Zalakerámia Zrt. ma már egyetlen hazai burkolólapgyártó. Fő tevékenységük a fal- és padlóburkoló lapok, gres lapok, dekor lapok gyártása, kül- és belföldi forgalmazása. A cég egyik elődjét még 1922-ben alapította a Lloyd Társaság Romhányi Építési és Kerámiagyár (RÉK) néven, mely 1973-ig díszműkerámiát, illetve cserépkályhát gyártott. A másik előd vállalkozást 1929-ben a Celotti család hozta létre Tófejen és téglát gyártottak. A mai vállalat első jogelődjét a Zala Megyei Tanács alapította, 1951. január 1-jén Téglagyári Egyesülés néven, amely 15 téglagyárral indult. Igazi magyar történet, amely most véget ér. Az adócsökkentés kormányának adócunamija elérte a gyárat – írta a Piac és Profit.

Címkék: zalakerámia