Óriási üzletre készül Tiborcz István cége a Magyar Postával 2026-ra

A miniszterelnök vejének többségi tulajdonában lévő Waberer’s Csoport hatalmas logisztikai bázist fejleszt Ecser térségében – melyet 2026 első hónapjaiban fel fog vásárolni tőle a Magyar Posta. Tiborcz István szemszögéből alighanem ez lesz a 2022–2026-os parlamenti ciklus utolsó nagy, tízmilliárdokra rúgó biznisze – értékelnek a Válasz Online cikkében.

Nemrég Tiborcz István a magyar állam közreműködésével két biztosítótársaságot vehetett magántulajdonba, nevezetesen a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-t és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-t. Ugyancsak hozzá köthető az a magántőkealapos csapat, amely az állam jóvoltából kvázi monopolhelyzetben fejleszthet szélerőműparkot idehaza.

Adnan Polat török befektető 2018-ban jelentette be, hogy 1000 megawattos – azaz „fél paksnyi” kapacitású – napelempark-hálózatot szervez Magyarországon. Az üzletember szisztematikusan felvásárolta azokat az önálló projektcégeket, amelyek korábban megszerezték a szükséges naperőművi engedélyeket. Később a kormányfő vejéhez köthető magántőkealapos csapat sorjában átvette Adnan Polat magyarországi naperőműveit. Idén nyárra aztán a nappiacon is a kormányzat lett a főszereplő: az MVM Zöld Generáció Zrt. hirtelen felvásárolta az egykor Polat által „frontolt”, végül a miniszterelnöki vő hálózatába került érdekeltségek egy részét.

Tiborcz Istvánhoz és más NER-közeli üzletemberekhez voltak köthetők a Dürer Park, a Bosnyák téri irodanegyed, valamint a BudaPart jelentős állami hátszéllel zajló ingatlanfejlesztései. Mivel vélhetően ezek a beruházások befuccsoltak volna, a kormány 2022–23-tól megvette tőlük az összesen 350 ezer négyzetméternyi irodát, sok száz milliárdért, 40–70 százalékos felárral. A költségvetést terhelő végszámla biztosan meghaladja majd a 600 milliárd forintot.

Újabb állami cég nyúlhat Tiborczék hóna alá

A portál cikke szerint a fent leírt a mintázatba illik a Magyar Posta logisztikai bázisának beruházása is, vagyis a hatalom a már korábban feltőkésített cégeket brutális felárral vásárolja fel a holdudvarhoz tartozó cégektől.

A Tiborcz István többségi ellenőrzése alatt álló Waberer’s Csoport nemrég jelentette be, hogy vadonatúj logisztikai központot épített magának Ecseren (az M0-ás körgyűrű mellett, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében).

Ez a cég történetének legnagyobb zöldmezős beruházása

– ma már innen nyújtanak modern raktárszolgáltatást, például, a MediaMarkt nevű elektronikai kiskereskedőnek. A 13,5 hektáros területet szűk két éve vette meg a Waberer’s, Jellinek Dániel milliárdos üzletembertől, és a 18 milliárdos építkezéshez a földhivatali adatok szerint 7,3 milliárd forinttal járultak hozzá az adófizetők a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül. A kormányzat az itteni munkálatokat is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A kabinet kiemelő rendelete azonban jóval nagyobb fejlesztési zónára érvényes, mint az említett 13,5 hektár. Régóta sejteni lehet tehát, hogy a Waberer’s még valamire készül az ecseri térségben.

A Válasz Online hónapokkal ezelőtt értesült arról, hogy a Tiborcz-féle szállítmányozási vállalat újabb, közel 8,5 hektáros területdarabot vett az ecseri kiemelt térségben Jellinektől – ahol valamilyen állammal közös biznisz körvonalazódik. Aztán a minap bejelentették: a Magyar Postának annyira imponált a Waberer’s International Nyrt. logisztikaiingatlan-fejlesztési tapasztalata (amely 2024-ig egyáltalán nem volt tetten érhető), hogy a tőzsdei cégre bízta központi csomagfeldolgozójának kialakítását. A 25 ezer négyzetméter összterületű, a legkorszerűbb megoldásokkal felszerelt csarnokban óránként akár 30 ezer küldeményt is feldolgozhatnak majd. A történet „legprofibb” része azonban az időzítés: ahogy a közleményből kiolvasható, az ecseri létesítményt

„a 2026 elejére tervezett kulcsrakész megvalósítást követően” vásárolja meg a Magyar Posta a Waberer’s Csoporttól.

Tiborcz István szemszögéből tehát alighanem ez lesz a 2022–2026-os parlamenti ciklus utolsó nagy, tízmilliárdokra rúgó biznisze. Ugyanakkor nem állítható, hogy addig nem fog üzletelni egymással a miniszterelnök veje és a magyar állam.