DK korrupcióellenes törvénycsomag: fizessen Tiborcz is

A Demokratikus Koalíció úgy döntött, hogy elvégzi az Orbán-kormány munkáját az Orbán-kormány helyett annak érdekében, hogy hazahozzuk a felfüggesztett európai uniós forrásokat, és megakadályozzuk az uniós pénzek további ellopását. Ezért megírták és a parlament elé terjesztik az antikorrupciós törvénycsomagunkat, amelyet Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője jelentett be a múlt héten.

Ahogy közleményükben írják, ez egy grandiózus törvénycsomag, amely a közélet és a gazdaság minden szintjén fel tudja számolni a mindent átszövő korrupciót. A javaslat elfogadásával összesen 19 törvényt, valamint az Alaptörvényt is módosítaná a parlament, 47 paragrafus keretében. Ilyen átfogó, szakmai szempontból aprólékosan kidolgozott, részletes korrupcióellenes intézkedéscsomagot még soha nem fogadott el a rendszerváltás utáni Országgyűlés szerintük. A törvénycsomag a következő főbb pontokat tartalmazza:

A korrupciós illeték „fillérre” megegyezne a Magyarországra kirótt büntetéssel. Példakánt írták, hogy ha Tiborcz István ellopja az Elios-ügy kapcsán az uniós támogatást és emiatt hazánknak büntetést kell fizetnie – ez megtörtént –, akkor a büntetés teljes összegét fizesse Tiborcz.

Szorosan működjünk együtt az Európai Ügyészséggel, az EU Csalás Elleni Hivatalával és más uniós nyomozati szervekkel.

Mint írják, az Európai Bizottság egyik fő kritikája az a magyar állammal szemben, hogy a legfőbb ügyész egyszerűen nem hajlandó eljárást indítani a kormányközeli, Fideszhez köthető korrupciós ügyek kivizsgálása, az elkövetők megtalálása és felelősségre vonása érdekében.

Hozzáfűzték, hogy természetesen a mostani vezetőit le kell váltani, hiszen Fidesz-pártkatonákként nem várhatjuk tőlük, hogy majd pont ők fognak eljárni a fideszes lopások ellen.

Azt is rögzítenék, hogy közpénzen az állam nem folytathat politikai propagandát az állam, az önkormányzatok vagy az általuk tulajdonolt cégek fizetett hirdetései mögé bújva.

A nyomozóbírók a bírói szervezethez tartoznának, és az ügyészségi vezetők vagy érdekkörükbe tartozó személyek, szervezetek által elkövetett bűncselekményekben nyomoznának és látnák el a legfontosabb feladatokat.

A hatóság felülvizsgálati eljárást kezdeményezhetne, sőt magánvádlóként léphetne fel az uniós pénzekkel kapcsolatos bűncselekményekkel összefüggő büntetőeljárásban.