Mutatjuk a listát, mire vehető fel a nyugdíjpénztári pénz

Közzétették azt a jogszabálytervezetet, amely részletesen szabályozza, hogy 2025-ben mire és hogyan használhatók fel az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások lakáscélra adómentesen – írja a Bank360.hu.

Hétfőn este felkerült a kormany.hu oldalra az a jogszabálytervezet, ami részletesen leírja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai a nyugdíjcélú megtakarításaikat egy évig, 2025-ben hogyan használhatják fel lakáscélra anélkül, hogy adózniuk kellene utána – írja a Bank360. 

A jogszabálytervezet szerint az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak 2025. január 1. és 2025, december 31. között a tagjaiknak a következő szolgáltatásokat is nyújthatják azok megtakarításaiból:

A Bank360.hu szakértői szerint a felsorolásból az is következik, hogy lakásvásárlásra csak abban az esetben használható fel a nyugdíjpénztári megtakarítás, ha valaki az ingatlanszerzéshez hitelt vesz fel, és az önrészt kívánja ebből legalább részben kifizetni. A lakáscélú hitel lehet támogatott konstrukció is, tehát csok pluszhoz is fel lehet használni a nyugdíjpénztári megtakarítást, akár családon belül is.

Lakás korszerűsítésének, felújításának támogatása a következő építési tevékenységekhez igényelhető a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke teljes vagy részleges tulajdonában álló lakás esetében:

Az építési tevékenység teljesítését igazoló számlaként a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított, és a korszerűsítéssel, felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatok tekintetében egy vagy több, a vállalkozási szerződés vagy szerződések szerinti vállalkozó által kiállított számla fogadható el. A benyújtásra kerülő számla kibocsátási időpontja nem lehet 2024. október 1-jénél korábbi azzal, hogy a számla benyújtása legkorábban 2025. január 1-jén történhet.

A fenti célokra a nyugdíjpénztár által kifizetett támogatás összege nem haladhatja meg a 2024. szeptember 30-án fennálló pénztártagi egyenleget. A pénztár az elszámolás során a pénztártag egyenlege tekintetében először a tőkerész terhére köteles elszámolni, ezt követően terhelhető a hozamrész.

A jogszabálytervezet úgy módosítja az szja-törvényt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár által az ilyen célokra 2025-ben nyújtott kiegészítő szolgáltatások adómentesnek minősülnek – írja a Bank360.hu.