Pert nyert a DK a kínai gigahitel ügyében

Az elsőfokú ítélet szerint kiadhatók a tranzakció részletei.

A Demokratikus Koalíció (DK) első fokon pert nyert az Államadósság Kezelő Központ ellen, egy kínai hitelszerződés ügyében – közölte az ellenzéki párt parlamenti képviselője egy keddi, online sajtótájékoztatón.

Varju László azt mondta, hogy a

kormány úgy vett fel egymilliárd eurós gigahitelt Kínától,

hogy annak részleteit „elmondásuk szerint a kínai bankok kérésére” titkosították.

Varju hozzátette, a DK azért indította a közérdekű adatigénylési pert, hogy kiderítse, „mi van az apróbetűs részben”.

A szóban forgó hitellel kapcsolatban a nyáron az Államadósság Kezelő Központ annyit tett közzé, hogy a „China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél”.

Az ügylettel kapcsolatban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy júliusi kormányinfón azt mondta: az egymilliárd eurós kínai hitel nem tekinthető gigahitelnek, mivel ez nem olyan kiemelkedő tétel és „folyamatosan lesznek olyan hitelekre lehetőségek a jövőben is, amelyek Magyarország számára előnyösek”.