Közel tíz százalékot esett az ipari termelés Magyarországon

A járműgyártás még ehhez az átlaghoz képest is rosszabbul teljesített.

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5 – munkanaphatástól megtisztítva 4,1 – százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában – erősítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTI híre szerint.

A feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5 százalékkal mérséklődött. Augusztusban az ipari export volumene 6,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 14,0, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 11,3 százalékkal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 7,3, a feldolgozóiparé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (94 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 10,2 százalékkal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 10,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,2 százalékkal nagyobb volt. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás volumene 12,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 16,5, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,8 százalékkal csökkent.

A KSH kiemelte: Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 14,7 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 3,8 százalékkal Dél-Dunántúlon. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,9 százalékkal visszaesett 2023 augusztusához mérten. Az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 10,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 26 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette a KSH.

Január–augusztusban az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés 62 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés az év első nyolc hónapjában, a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal csökkent. Egy alágban stagnált, háromban nőtt a termelés volumene, 1,6 és 5,5 százalék közötti mértékben, leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában – jelentette a KSH. (MTI)