A Milton hurrikán súlyos csapást mért Florida narancstermelésére

Drágulhat a narancslé.

A természeti katasztrófa jelentős terméskiesést okozott az állam legfontosabb citrusövezeteiben, ami várhatóan globális szinten is érezteti majd hatását a narancslé piacán – írta a Market Watch cikkére hivatkozva a Pénzcentrum. Még akkor is, ha a floridai narancstermelés amúgy csak a világtermelés mintegy 5 százalékát adja.

A Florida Citrus Mutual ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója, Matt Joyner szerint a Milton Florida állam néhány legjelentősebb citrustermelő megyéjét érte el, azokat, amelyek a termelés több mint 70 százalékát adják. Bár a pontos károk felmérése még folyamatban van, Joyner szerint jelentős mennyiségű gyümölcs van a földön az orkán erejű szelek miatt. A Milton időzítése azért volt különösen kedvezőtlen, mivel a korai narancsszüret éppen a múlt héten kezdődött, így a gyümölcsök nagy része már érett állapotban volt és különösen érzékenyen reagált a szélre.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint a floridai narancstermelés az elmúlt 20 évben 92 százalékkal csökkent – részben a természeti katasztrófák, részben pedig a citrusfélék zöldje nevű betegség miatt. Mint kiderült, utóbbi probléma nemcsak az USA-t érinti, hanem Brazília, a világ legnagyobb narancstermelője is küzd a kórral. Szakértők szerint a jövőben további csökkenés várható a narancstermésnél.

A globális kínálat szűkössége már a tőzsdén is érezteti hatását. Az ICE Futures amerikai tőzsdén a fagyasztott narancslésűrítmény határidős árai idén eddig mintegy 53 százalékkal emelkedtek. Pénteken a novemberi kontraktus 4,4 százalékkal drágult, és fontonként 4.792 dolláron zárt.

Kapcsolódó
Pusztításkörkép Floridából a Milton elvonulása után
Ezt hagyta maga után a hurrikán. Képgaléria.