Figyelem, változás jön a vállalkozások gáz- és áramszámláinál januártól

Teljesen megszűnik a papíralapú számlázás feléjük.

A szektorspecifikus rendeletek alapján jövőre a vállalkozások csak elektronikus formában kapják majd kézhez a fogyasztásuk után az áram- és gázszámlájukat. A papíralapú számlázás teljesen megszűnik náluk – írta a 168.hu, a hitelforum.hu-ra hivatkozva.

A villany- és gázszámlák a szaklap szerint egyelőre akár pdf-formátumban is érkezhetnek majd a rendelet értelmében, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság javaslatcsomagja azt irányozta elő, hogy az automatikus adatkinyerés is biztosított legyen. Vagyis, hogy például a számlázó vagy könyvelő szoftverek automatikusan ki tudják nyerni az elektronikus számlák adattartalmát. Márpedig ez pdf-számla esetén nem biztosított. A cégeknek viszont gondoskodniuk kell majd az elektronikus számlák megfelelő tárolásáról.

A cikkből kiderül az is, hogy a fizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha egy cég nem veszi észre, hogy megérkezett online a számlája. Fontos tehát, hogy a vállalkozások és a szolgáltatók is foglalkozzanak a kérdéssel. Van már olyan energiacég, amely vállalkozó ügyfeleinek saját elektronikus fiókokat hozott létre, ahol ügyfeleik követhetik tartozásaikat.