Összeomlást hozhat az új Ügyfélkapu-rendszer, figyelmeztetnek a könyvelők

Az Adótanácsadók Egyesülete határozottan tiltakozik az Ügyfélkapu+ 2025. január 16-tól történő kötelező bevezetése ellen. Legalább fél év halasztás szükséges, mert a könyvelők, adótanácsadók, valamint mikró- és kisvállalkozás ügyfeleik az előző év zárlati munkájuk csúcsidőszakában erre nem lesznek kellően felkészülve.

Az új rendszer bevezetése jelentős terhet ró a könyvelőkre, adótanácsadókra, valamint ügyfeleikre a mikro- és kisvállalkozásokra, akik nincsenek felkészülve a változásra. Az év eleje hagyományosan a legforgalmasabb időszak a szakmában, mivel az elő év zárásával kapcsolatos feladatok jelentős többletmunkát igényelnek – olvasható a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének közleményében.

Az Ügyfélkapu+ kötelező bevezetése ebben az időszakban további megterhelést jelentene, ami veszélyezteti a zökkenőmentes átállást és a szolgáltatások minőségét.

Az egyesület javasolja a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) törvényben előírt januári kötelező bevezetési határidő módosítását legalább fél évvel, hogy az érintettek megfelelően fel tudjanak készülni az új rendszer használatára. Az átállás sikeres végrehajtása érdekében elengedhetetlen a megfelelő felkészülési idő biztosítása.

Az Egyesület tudatában van, hogy az Ügyfélkapu+ bevezetésének célja az informatikai biztonság növelése és a felhasználói adatok védelme.

Azonban a jelenlegi határidő túl szoros, és nem veszi figyelembe a szakma és a vállalkozások valós helyzetét.

– írták.

Január 16-tól a sima Ügyfélkapu ugyanis már nem, csak az úgynevezett Ügyfélkapu+ lesz használható. Ez praktikusan azt jelenti, hogy csak kétfaktoros azonosítással lehet majd belépni, a most használatos loginnév plusz jelszó kombináció nem lesz elég. Az Ügyfélkapu+-ban a második faktort egy telefonos autentikátor alkalmazás által generált számkombináció jelenti majd, ám ennek használatához előbb a telefont (illetve az arra telepített autentikátort) egy QR-kód beolvasásával párosítani kell az állampolgár (ügyfél, felhasználó) fiókjához.

Erre a magyar társadalom nincs felkészülve

nyilatkozta a hvg.hu-nak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke. Szerinte az új rendszer a hétköznapi emberek életét is alaposan fel fogja bolygatni,