Rekordot döntött tavaly a rogáni propagandaköltés

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2023-ban kormánypropagandára 18,1 milliárd, rendezvényekre 35,5 milliárd forinttal költött többet a tervezettnél.

A költségvetésben előirányzott 39,5 milliárd helyett 57,6 milliárd forintot költött tavaly a Rogán Antal vezette tárca kommunikációra és konzultációval kapcsolatos feladatokra. A minisztériuma 2023-ban összességében a tervezett 493 milliárd forint helyett 621,1 milliárd forint deficitet hozott össze  – írja az Mfor a zárszámadási törvény tervezete alapján.

A portál szerint azt nem tudni pontosan, mire ment el a tervekhez képest 45,8 százalékkal magasabb összeg, az biztos, hogy a novemberi, 4 milliárd forintos átcsoportosítással a Nemzeti Konzultáció költségeit pótolták ki, az ezen jogcímcsoporton szereplő összegből fizették a Magyarország 365 fotópályázat, illetve a JóKor című, nyugdíjasoknak készített kiadvány körüli kiadásokat, az előirányzatból biztosították „a miniszterelnökhöz és a Kormányhoz kapcsolódó egységes lakossági kommunikációs feladatok fedezetét”.

A 2023. évi 39,5 milliárdos tervet és 57,6 milliárdos tényleges kiadást összevetve a 2022-es választási évével, az derül ki, hogy akkor az előirányzat 18 milliárd forintról indult, míg a ténylegesen propagandára költött összeg 45,7 milliárd forintra nőtt, vagyis tavaly rekordot döntött az állami propagandaköltés.

A kormányzati kommunikációs tenderek többségét Balásy Gyula cégei nyerik, ezért az Mfor emlékeztet rá, a tulajdonos cégbirodalma három fő vállalkozásából összesen 21,6 milliárd, kisebb cégeiből újabb 1 milliárd forint osztalékot vett fel a 2023-as nyereségei után.

A kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására az eredeti, 60,6 milliárdos előirányzat helyett 96,1 milliárd forint ment el. A 35,5 milliárdos túllépésből 12,8 milliárd esetében – mivel az pénzügyminisztériumi intézkedés alapján történt – megnevezték a célt is, így tudni lehet, hogy csak az augusztus 20-i rendezvények (köztük a tűzijáték) költségeire 6, 3 milliárdot költöttek.