Rekordméretű autópálya-csomópont építése kezdődött egy vidéki nagyvárosnál

Magyarország legnagyobb vidéki autópálya-csomópontjának építését kezdték meg. Az új csomópont Kecskemét közelében az M44-es gyorsforgalmi út, az M5-ös autópálya és az 5-ös főút, valamint a leendő M8-as találkozásánál – írja a magyarepitok.hu.

A projektet az M5-ös 74-es számú, Kecskemét Észak nevű csomópontjának átépítésével kivitelezik, a befejezése 2027 első felében várható. A beruházás kapcsolódik az M44-es legnyugatibb szakaszának építéséhez, amely a Duna Grouphoz tartozó Hódút Építő Kft. generálkivitelezésében jön létre 33,6 kilométeres új nyomvonalon, 14 műtárggyal. Jövő tavasztól már használhatják az autósok az új szakaszt.

Pántya József, (képünkön) az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára szerint az M44-es a Szentkirály és Kecskemét közötti zárószakaszának kivitelezése 80 százalék fölött van. A beruházás ütemezetten halad, így várhatóan jövő tavasszal a 33,6 kilométerből 32,2 kilométert meg fognak tudni nyitni a forgalom számára – olvasható a portálon.

Az ÉKM közleménye szerint az újonnan épített szakaszt elkészülte után bekötik majd az 5-ös főútba és Békéscsaba irányából az M5 autópályába is – így a szóban forgó csomópont kivitelezése alatt is biztosított lesz a forgalom.

A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy a Hódút Építő Kft. a napokban megkezdi az M44-es és az M5-ös találkozásánál épülő csomópont kivitelezését. Emlékeztetett, az M44-es innentől M8-as autópályaként folytatódik – a távlati tervek szerint Dunaújvároson, illetve Székesfehérváron keresztül összekötést teremtve az M7-es autópályával. Hozzátette, ugyanitt alakítják ki az M44-es és az 5-ös főút csomópontját is. Valamennyi csomópont különszintű csomópontként valósul meg.

A csomópont kivitelezésének ideje alatt számos korlátozásra számíthatnak az autósok. A munkálatok miatt már csütörtöktől lezárják a 74. számú csomópontnál lévő kihajtót a Szegedről Kecskemét, illetve Lajosmizse irányába érkező forgalom előtt.