Szennyvíz ömlött a Balatonba heteken át, ezért zárták be a strandot Tihanyban a nyáron

A helyi víziközmű szolgáltató elavult csőrendszerei állhatnak vízszennyezés hátterében. Az eset még a nyár végén történt – írja a HírBalaton.hu.

„Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz” – fogalmazott a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutolsó ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője. „A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – közölte az igazgató a portál megkeresésére.

Vasas Gábor a BFT utolsó, szeptemberi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősen lépni kell a tihanyi vízszennyezés ügyében. Elmondta, hogy a szezon végén zárták be Tihany Somosi szabadstrandját, a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, ami gyakorlatilag egy szennyvízjelző baktérium, jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal.

A BLKI a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták.

„A Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt a higiéniára sokkal jobban oda kell figyelni, mint eddig.

Egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30–35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18–23 fokos vízbe

– hangsúlyozta előadásában.

Hozzátette, a melegebb víz sokkal jobban kedvez az úgynevezett heterotróf (részben szennyvizekben felelhető, fekáliával táplálkozó) baktériumok szaporodásának.

Az illetékes kormányhivatal szerint jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre.

Vasas Gábor a HírBalaton megkeresésére annyit közölt, a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A HírBalaton információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ-üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami évek óta csak megőrzés alatt áll. Az ügyben a megoldást keresők által többször is megkeresett DRV pedig nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát hetekig, ami felvet pár kérdést.

A balatoni víziközmű-szolgáltató, azaz a DRV elavult, túlkoros csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta visszatérő téma a BFT ülésein.

Öt évvel ezelőtt maga a vezérigazgató beszélt arról, hogy aggasztó a helyzet.