200 milliárd forintos, nagyon baráti kölcsönt adunk Észak-Macedóniának

A települések helyi fejlesztési projektjeire és gazdasági támogatására is költenek abból.

Magyarország és Észak-Macedónia pénzügyi, gazdasági kapcsolatai egyre szorosabbak, 2010 óta közel nyolcszorosára nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Ezt még szeptemberben közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. Akkori ohridi tárgyalópartnere, Gordana Dimitrieszka Kocsoszka kedden bejelentette, hogy szerződést írt alá a magyar állami tulajdonú EXIM exporthitel-ügynökség 500 millió eurós hiteléről  – írja a Portfolio.hu a Seenews alapján.

A gazdasági portál szerint a most aláírt hitelszerződés a két kormány  között júliusban létrejött gazdasági együttműködési megállapodás részét képezi. Észak-Mecedóniának a kölcsön komoly megtakarítást jelent. A 15 éves futamidő mellett három év türelmi idővel, 3,25%-os kamatlábbal kapja a kölcsönt, ami a jelenlegi 6 százalékos nemzetközi piaci kamatokhoz képest évente mintegy 14 millió eurós megtakarítást jelent.

Gordana Dimitrieszka Kocsoszka kiemelte, hogy a szerződés aláírásával 500 millió eurót biztosítanak a költségvetés támogatására,

a települések helyi fejlesztési projektjeire és gazdasági támogatására.

A hitel egy részét kedvező kamatozású kölcsönként kínálják majd helyi vállalatoknak. A kormány várakozásai szerint ez több mint 500 millió eurós beruházási ciklust indíthat el a magánszektorban, ami jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedés fellendítéséhez.

Magyarország szerepvállalása azért érdekes, mert az Orbán-kormánynak saját pénzügyi problémáival is meg kell küzdenie. A kedvezményes kamatozású kölcsön mindenesetre jól jón a Fidesz szövetségesének, miután az idei választásokon újra hatalomra került. Korábban a VSquare arról írt, hogy a hitelügylet összefügghet azzal az egymilliárd eurós hitellel, amelyet az Orbán-kormány vett fel Kínától 2024 elején. A települések helyi fejlesztési projektjeinek említése külön is érdekes magyar szempontból, hiszen az iparűzési adó átalakítása miatt idehaza éppen azok kerülhetnek veszélybe.