Gyengül a forint, nő a pénzváltók forgalma: adják és veszik is az eurót a magyarok

A mostani fejlemények 20–30 százalékos forgalomnövekedést generálhatnak a hazai pénzváltóknál.

Gyengül a forint, hétfőn már a 402-es szintet is áttörte az euróval szemben, ez a jelenség pedig azt hozta magával, hogy az emberek nagyobb számban jelentek meg a pénzváltóknál, írja a hvg.hu.

Két csoport van:

Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke a lap megkeresésére elmondta, összességében mindkét irányban, a vétel és az eladás oldalán is megnövekedhet a tranzakciók volumene, ami 20–30 százalékos forgalomnövekedést generálhat a hazai pénzváltóknál.

A hvg.hu elemzése szerint a közel-keleti válság mellett a forint árfolyamára ható legfontosabb külső tényező a várakozásoknál jobb amerikai munkaerőpiaci adat volt, amely az USA gazdaságának a vártnál dinamikusabb növekedési kilátásait jelzi. Emiatt a Federal Reserve a piaci prognózisoknál lassabban csökkentheti a kamatokat, ami az amerikai kötvényhozamok emelkedéséhez vezet. Ezzel a magyar kamatelőny csökken, és gyengül a forint. A dollár trendszerű erősödése általában is tőkekiáramlást eredményez a feltörekvő piacokról, ami különösen most sújtja a forintot, amikor a globális gazdasági helyzet is bizonytalan.

Egyes elemzések szerint a kormány tudatosan gyengítheti a forintot.