Alig 4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, de a minisztérium ennek is nagyon örül

Júliushoz képest inkább csak stagnálás volt.

„Nyolc hónapja töretlen a fogyasztás bővülése: augusztusban 4,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése” – fogalmazott hétfő reggeli közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 augusztusában is tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom január óta tartó bővülési tendenciája.

Az NGM szerint „a kiskereskedelmi forgalom folyamatos és gyorsuló bővülését elsősorban a 11 hónapja tartó és dinamikus reálbéremelkedés (legutóbb 9,4 százalékkal emelkedett), valamint az alacsony szintre visszaszorított infláció teszi lehetővé. A kiskereskedelemben zajló tisztességes és fokozott intenzitású verseny mellett a kormány változatlanul elkötelezett, ezért a folyamatosan zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett továbbra is fenntartja az online árfigyelő működését”.

A következő hónapokban – a tárca várakozásai alapján – töretlenül folytatódhat az óvatossági motívum oldódása és a fogyasztás folyamatos visszaépülése, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése. „Ezáltal a kiskereskedelmi forgalom erősödése, a turizmus dinamikus növekedése mellett továbbra is a gazdasági bővülés motorja lesz” – írta az NGM közleménye.