NGM: Lakhatási probléma alakult ki Budapesten, így csak a fővárosban vizsgálják felül az Airbnb-szabályozást

A felülvizsgálatot elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekintik.

Az Airbnb-szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet fogja érinteni – közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután 26 szervezet közös állásfoglalásban tiltakozott az Airbnb teljes betiltása ellen.

A közlemény kapcsán az NGM leszögezte:

Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozásának felülvizsgálatát – hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez – elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti.

A tárca hangsúlyozta, hogy ebből kiindulva a kormány csak Budapesten kívánja szigorítani az rövid távú lakáskiadás szabályozását.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövid távú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket

– fogalmazott a minisztérium, továbbá közölték, hogy a kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével és „elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett”.

Medián: csak a lakosság 12 százaléka szeretne tiltást

A Medián hétfőn publikálta Magyarország első átfogó, reprezentatív felmérését a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről. A Medián által készített közvélemény kutatás kifejezetten azon belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol Airbnb lakások számottevő mértékben vannak jelen.

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a belső kerületek lakosságának csak egy nagyon szűk 12 százalékos kisebbsége, azaz hozzávetőleg minden nyolcadik ember támogatná az Airbnb tiltását. A többség (60%) ugyan szavazna arra, hogy szigorítsák a rövid távú lakáskiadás működését, de úgy, hogy ne tiltsák be azt.

Azok száma is messze meghaladta a tiltáspártiakat, akik azt preferálnák egy szavazáson, hogy minden maradjon a régiben (21%).

Az egyes kerületek között azonban szignifikáns különbségek adódtak. A terézvárosiak a legszigorúbbak, de még közülük is csak 21% szeretne tiltást, 57% valamilyen szigorítást, és egyedüliként a kerületek közül, a tiltáspártiaknál egy hajszállal kevesebben (19%) vannak azok, akik azt preferálnák Terézvárosban, hogy minden maradjon a régiben.

A VII. kerületben, ahol az Airbnb a legelterjedtebb, már a kerületek átlagát meghaladó mértékben (62%) támogatnák azt a lakosok, hogy maradjon az airbnb, de azért szigorítsák a működésüket. Itt többen (17%) szavaznának arra is, hogy minden maradjon a régiben, mint akik tiltást szeretnének (13%).

A VIII. és IX. kerületieknek, csak egy nagyon kicsi, 10% alatti része szeretne tiltást. A többség itt is azt szeretné, hogy működhessenek az airbnb-k, de szigorúbb keretek között, de ezekben a kerületekben a tiltáspártiaknál jóval nagyobb arányban szavaznának az emberek arra is, hogy minden maradjon a régiben (VIII. kerület: 21%, IX. kerület: 25%).

Az V. kerületben nagyobb az átlagnál a tiltás-pártiak aránya (17%), de még ennél is nagyobb azok aránya, akik azt szeretnék, hogy maradjon minden úgy, ahogy van (25%). Itt a szavazók 50%-a preferálná a szigorúbb keretek között való további Airbnb működést.

Az összes belső kerület átlagában pedig 58% szavazna arra, hogy maradjon az Airbnb szigorítás nélkül is és 34% támogatná a tiltást, ebben az esetben.