Külföldi bankhitelt ígértek cégeknek, lebuktak a csalók

Vádat emeltek ellenük.

Vádat emeltünk három csaló személlyel szemben, akik külföldi bankhitelt ígértek és több céget károsítottak meg összesen csaknem 13 millió forinttal – tájékoztatta közleményben a Békés Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

Mint írták, egy 68 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő gyulai férfival, egy 69 éves büntetett előéletű kecskeméti férfival és egy 68 éves büntetlen előéletű gödöllői nővel szemben emeltek vádat. A csalók 2017–2018-ban határozták el, hogy egy szlovákiai társaság, mint hitelközvetítő nevében magyar cégeknek külföldi finanszírozási lehetőségeket kínálnak projektjeik megvalósításához.

Mint kiderült, a csalók kizárólag a sértettek regisztrációs és tranzakciós díj címén befizetett pénzét akarták megszerezni. Egy hódmezővásárhelyi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjének – aki termőföld vásárláshoz és méhcsaládok telepítéséhez keresett finanszírozási lehetőséget – 6,6 millió forintos kárt okoztak. Egy kecskeméti nőt – aki irodaház építéséhez és geotermikus erőmű építéséhez, működtetéséhez keresett forrást – csaknem 2,7 millióval rövidítettek meg. Egy cserkeszőlői székhelyű cég képviselője pedig 3,76 millió forintot fizetett ki nekik; ő a cég új zöldségtisztító és -feldolgozó üzemének létesítéséhez keresett befektetőt.

A járási ügyészség a csalókkal szemben végrehajtandó börtönbüntetésre tett javaslatot a vádiratban, és arra, hogy a bíróság kötelezze őket az okozott kár megtérítésére – írták a közleményben.