EU-eljárás indult a magyar kormány ellen a Spar, a Lidl és társaik különadója miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben, miután a magyar kormány nem hozta összhangba kiskereskedelmi adórendszerét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 49. és 54. cikkében garantált letelepedés szabadságával, derül ki az Európai Bizottság honlapjára csütörtök délben kikerült közleményéből – írja a vg.hu.

A bizottság úgy látja, kiskereskedelmi adórendszer jelenlegi kialakítása a külföldi irányítás alatt álló kiskereskedelmi társaságok forgalmukra magas és meredeken progresszív adókulcsokat állapít meg – olvasható a portálon.

A Magyarországnak szóló 2023. és 2024. évi országspecifikus ajánlások szerint ez az adó

aránytalanul nagy terhet ró a nagyobb külföldi vállalatokra,

hasonlóan más, az elmúlt években bevezetett, a belső piacot érintő ágazatspecifikus adókhoz.

Az Európai Bizottság közleménye szerint Magyarországnak mindeddig nem sikerült fokozatosan megszüntetnie a kiskereskedelmi ágazatra kivetett különadót. Éppen ellenkezőleg, a magyar kormány következetesen meghosszabbította ezt az adóintézkedést anélkül, hogy eddig egyértelmű határidőt jelölt volna meg a lejáratra, és idővel növelte a kiskereskedelmi adórendszerben alkalmazandó legmagasabb adókulcsokat.

A Bizottság ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, amelynek két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon és foglalkozzon a Bizottság által felvetett kérdésekkel. Megfelelő válasz hiányában a Bizottság dönthet úgy, hogy indokolással ellátott véleményt bocsát ki.