Vigyázat, csalók kereshetik az MVM Next nevében

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis online földgázszámla-értesítőket kaptak. Kérik, hogy a kapott számlaértesítőket nézzük meg figyelmesen. A megtévesztő, adathalász levelek felismerhetők.

Egyre több úgynevezett adathalász üzenet létezik és érkezik nap mint nap a postafiókokba, amelyek sokszor fizetési felszólítással vagy a szolgáltatás kikapcsolásával fenyegetnek, a csalók az érintett személy ijedtségét használják ki, hogy megszerezzék a bankkártyája adatait. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időben ismét egyre többet tapasztalhatták, hogy a csalók jellemzően nem magyar e-mail címekről online földgázszámla-értesítőket küldenek, arra hivatkozva, hogy új földgázszámla készült. Ezeken a megtévesztő, hamis értesítőkön a bankkártyás befizetési linkkel a csalók a saját oldalukra irányítják az ügyfeleket, hogy ott megszerezzék a bankkártyájuk adatait.

AZ MVM kéri ügyfeleit, hogy a kapott számlaértesítőt nézzék meg figyelmesen, hiszen a megtévesztő, adathalász levelek felismerhetők.

A csalók jellemzően nem tudják, hogy az adott ügyfél mikor szokott számlát kapni, tehát már az gyanakvásra adhat okot, hogy nem a megszokott időszakban érkezik a számlaértesítés. A legfontosabb támpont az e-számla-értesítőkben található, direkt fizetési hivatkozás. Valamint, hogy az MVM Next által küldött, online gázszámla-értesítők feladója minden esetben az MVM Next online ügyfélszolgálat (ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu). További hasznos tudnivaló, hogy a valós gázszámlánál a Befizetem bankkártyával felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás felett tartva a kurzort mindig a https://mvmnext.hu/foldgaz… kezdetű link jelenik meg.

Az email-ben érkező elektronikus számlákon vagy számlaértesítőkön minden esetben szerepel az MVM Nextnél vezetett szerződéses folyószámla száma, a számla száma, továbbá feltüntetik az átutaláshoz szükséges adatokat is (a bankszámlaszámot, illetve azt a számsort, amelyet a közlemény rovatban szükséges megadni). A számlát az értesítő pdf-mellékleteként küldik. Kérik ügyfeleiket, hogy ellenőrizzék, valódi-e a számla és a megfelelő adatok, időszak szerepelnek-e benne.

Nyomatékosították: az MVM Next online ügyfélszolgálati oldalán sosem kéri, hogy az ügyfelek adják meg bankkártyaadataikat, azokat minden esetben csak a biztonságos banki felületre történt átirányítást követően, gázszámlák esetén a CIB bank felületén szükséges beírni.

Az MVM Next elhatárolódik minden nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik az illetékes hatóságokkal.

Kérik ügyfeleiket, hogy ha bármilyen gyanús magatartást észlelnek vagy felmerül a gyanú, hogy adathalász-támadás célpontjává váltak, haladéktalanul továbbítsák az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező, gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt vagy jelezzék azt ügyfélszolgálatuknak a 474 9999-es telefonszámon, amely 0620-as, 0630-as, 0670-es és 061-es előhívóval is hívható.