A fűtési szezonra elegendő mennyiségű gáz van a hazai tárolókban

Csökkenő fogyasztással számol a kormány.

Magyarország felkészült a télre, a hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton.

A tárca tájékoztatása szerint 2023-ban a lakosság valamivel több mint 3 milliárd köbmétert fogyasztott el, az elérhető tartalék ennek közel kétszerese. A gazdaság igényeit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbméter földgáz fedezte, a múlt esztendőben együttesen tehát mintegy 8,5 milliárd köbméteres gázfogyasztás több mint 70 százaléka hozzáférhető. Mint jelezték, az előző fűtési szezon együttesen 5,7 milliárd köbméteres felhasználásával megegyező mennyiséget már szeptember elejére betárolták. Ráadásul az időarányos előrehaladáson alapuló becslések szerint az idén 8 milliárd köbméter alá szorulhat az éves földgázfelhasználás.

Emlékeztettek, hogy az Európai Unió a földfelszín alatti gáztárolókkal bíró tagállamok számára 90 százalékos feltöltési célértéket ír elő november 1-jei határidővel, Magyarország ezt az elvárást már szeptember elejére teljesítette, az európai gázinfrastruktúra-üzemeltetők adatgyűjtése szerint jelenleg 93 százalékon állunk. Csak a három balti állam készleteit tároló Lettország és Ausztria előz meg bennünket ebben az összevetésben.