Felmondási hullámtól félnek az egészségügyben Pintérék döntése miatt

Az egészségügyi dolgozók nagyarányú felmondására számít a Független Egészségügyi Szakszervezet, miután kiderült, hogy a kormány milyen módon kívánja átalakítani a dolgozók munkaidejére vonatkozó szabályokat. A Belügyminisztérium tervezetében például az szerepel, hogy az eddigi kettő helyett akár havi hat ügyeletet is elrendelhetnek a munkavállaló beleegyezése nélkül. A Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke attól tart, hogy a módosítás az orvosokat a magánellátás vagy külföld felé terelheti – hangzott el az ATV Híradó műsorában.

A tervezet szerint a kormány az eddigi havi két ügyelet helyett akár hat ügyeletet is elrendelhet a munkavállaló beleegyezése nélkül. A jövőben ez az idő nem számítana bele a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időbe, a kötelező pihenőidő pedig 11 óráról 8 órára csökkenne. Emellett a többletmunka lehetősége is megszűnne, és az ebédidő sem számítana munkaidőnek.

A Kamara szerint a kormány a súlyos egészségügyi munkaerőhiányt az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével és a jogaik korlátozásával próbálja kezelni. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke, úgy véli, hogy ez a terv nem segíti a dolgozók és a betegek problémáinak megoldását, hanem inkább egy katonás fegyelmet ír elő, amely nem szolgálja a gyógyítást – idézi az atv.hu.

Kincses Gyula szerint nem feltétlenül következik be közvetlen felmondási hullám, de várhatóan folytatódik az a tendencia, hogy a kollegák tömege a magánellátás vagy külföld felé orientálódik, ahol nyugodtabb, korrektebb munkakörülményeket és jobb jövedelmet biztosítanak. Ráadásul az a kedvező tendencia is megfordulhat, hogy a külföldre távozás minimálisra csökkent az utóbbi időszakban.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adriana, úgy véli, hogy bár az orvosok esetében is alacsonyak az ügyeleti díjak, a felmondási hullám inkább az egészségügyi szakdolgozók körében indulhat el. Soós Adriana szerint a tervezet anyagilag nagyon súlyos lépés lenne a szakdolgozók számára. Ha eddig egy szakdolgozó 12 órán túl ügyelt éjszaka, akkor megkapta az ügyeleti díj 50 százalékkal megemelt pótlékát, ezért sokan vállaltak ügyeletet.

„Inkább dolgozott havi 300 órát ügyeletekkel együtt, hogy a fizetése mondjuk eljusson egy olyan 500-550 ezer forint szintre. Kétszer annyi ideig, mint más emberek dolgoznak. Ha ezeket a pluszokat elveszik, márpedig ebben a tervezetben ez szerepel, hogy 70 százalékos órabéréért kell majd hétvégén meg éjszaka ügyelni, nem lesz ember, aki ezt vállalja. Elmegy máshova” – fogalmazott. Takács Péter, egészségügyi államtitkár, szerda délutánra egyeztetést hívott össze. Az államtitkár egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben, a Kamara pedig későbbre ígért tájékoztatást.