Az 1500 fő alatti települések postái vannak még veszélyben

Azt nem árulták el, hány zár még be, de árulkodó lehet, hogy a Magyar Posta mintegy 50 új gépjárművet vesz a mobilposta szolgáltatás kiterjesztéséhez.

Vadai Ágnes (DK) a 24.hu cikke alapján kérdezte arról Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, hogy hányt postahivatalt és pontosan hol akarnak bezárni december 31-ig, miután augusztustól országszerte már csaknem 100 posta bezárásáról döntöttek. A Postás Szakszervezet elnöke sem tudott pontos számot mondani lapunknak, de azt megerősítette, főleg kistelepülések hivatalaira került lakat. Tóth Zsuzsannának nem volt információja arról, hányan veszítették el állásukat, és azt a dolgozóktól származó információt sem tudta megerősíteni, hogy októbertől újabb postahivatal-bezárási hullám jöhet.

A postabezárások miatt a független Jakab Péter a miniszterelnökhöz fordult. Emlékeztette  Orbán Viktort, hogy amikor 2020-ban 42 milliárd forintért a kormány megvette a Magyar Posta Zrt. Bélyegmúzeumát a kormányfő a parlamentben azt válaszolta neki, hogy ebből a 42 milliárdból fogja a Magyar Posta emelni a postások bérét.

Azóta érdemi béremelés nem történt, helyette tömegével zártak be postahivatalokat.
Mindezek után a magyarok joggal várnak választ: hova tűnt a Bélyegmúzeumért kifizetett 42 milliárd forint?

Mindkét képviselőnek Fónagy János államtitkát válaszolt. Vadai Ágnesnek azt, hogy elvárás a
Magyar Postával szemben, hogy költséghatékonyan, hálózatát racionalizálva nyújtson 21. századi, modern szolgáltatásokat.

A Magyar Posta az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződésben (EPKSZ) meghatározott mintegy 1600 postahely helyett jelenleg csaknem 2150 postával áll az ügyfelek rendelkezésére, de országszerte csökken a forgalom, ezért az EPKSZ adta lehetőséggel élve üzemeltetési módot váltottak néhány településen.

Főleg a postapartneri együttműködést szorgalmazzák. Országszerte több mint 630 postapartner áll most az ügyfelek rendelkezésére, de további együttműködés előkészítése is folyamatban van önkormányzatokkal, vállalkozásokkal.

Azokon az 1500 fő alatti településeken, ahol nincs postapartner, mobilposta biztosítja az alapszolgáltatásokat. Az államtitkár azt nem árulta el, hány postahivatalt akarnak még bezárni, de azt igen, hogy a Magyar Posta mintegy 50 új gépjárművet vesz a mobilposta szolgáltatás kiterjesztéséhez, miközben folyamatosan egyeztet a kistelepülések önkormányzataival a postapartnerség kiterjesztéséről is. 

Jakab Péternek azt írta Fónagy János, hogy a Magyar Postánál olyan pénzügyi struktúrát kell kialakítanunk, amely eltartja a hagyományos szolgáltatásokat. Az államtitkár cáfolta, hogy ne lett volna jelentős béremelés.

A kormány a 201 7-2019 évekre vonatkozóan 3 éves béremelési programot hajtott végre az állami vállalatok körében. A Magyar Posta kivételével az érintett cégek a béremeléshez költségvetési támogatást kaphattak, de a posta esetében ez tiltott állami támogatásnak minősült volna, ezért a cég a hároméves, összesen 36%-os átlagos bérfejlesztést, a 73 milliárd forint költségnövekedést jelentő béremelési programot csak saját terhére tudta végrehajtani.

A Magyar Posta a Bélyegmúzeum értékesítésével elért pénzügyi helyzetét az elmúlt években meg tudta tartani, a béremelést úgy tudta végrehajtani, hogy az ne eredményezze pénzügyi pozíciója romlását. Felhívta Jakab Péter figyelmét is arra, hogy a Magyar Posta az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerzödésben meghatározott mintegy 1600 postahely helyett jelenleg is közel 2150 postával áll az ügyfelek rendelkezésére. A mobilposta szolgáltatással pedig továbbra is minden településen elérhetőek a postai szolgáltatások