Egy új pénzérmét bocsátott ki mától az MNB

Háromezer forint névértékű, és a pannonhalmi főapátság látható rajta.

A Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki 2024. augusztus 28-án a világörökség részét képező főapátság szerzetestemploma középkori újjáépítésének és felszentelésének 800., valamint a főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából – olvasható az MNB közleményében.

A 3000 forint névértékű emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató tematikai sorozat tizenegyedik eleme. Az emlékérmét Bitó Balázs iparművész tervezte.

Mint írják, a Pannonhalmi Bencés Főapátság a magyar kereszténység bölcsője, hazánk fontos szellemi műhelye, rövid történelmi megszakításoktól eltekintve több mint ezer éve folyamatosan a bencés szerzetesközösség otthona. Az egyedülálló épségben megmaradt 800 éves középkori temploma ma is a szerzetesek imádságának helyszíne, a főapátság pedig 10 évvel ezelőtt, 2014-ben vált nemzeti emlékhellyé.

Forrás: MNB

Az emlékérme előlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság alapítólevele részletének ábrázolása látható. Az előoldal jobb oldalán – a körgyűrűt megszakítva – Stremeny Géza Pannonhalmi Szent Mórt ábrázoló szobra jelenik meg, amely a pannonhalmi Szent Márton-bazilika egyik támasztó pilléréből bontakozik ki. Az előlap szélén található körgyűrűn, köriratban, fent a „Magyarország” felirat, lent a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel, bal oldalon a „3000” értékjelzés és a „Forint” felirat olvasható a tájékoztató szerint.

Az emlékérme hátlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesének és környezetének ábrázolása látható. A hátoldal alján, lent középen, részben a körgyűrűre átnyúlva, a magyar bencések címere, a jobb oldalon Bitó Balázs tervezőművész mesterjegye található. A hátlap szélén található körgyűrűn, köriratban – egymástól a nemzeti emlékhelyek emblémájával elválasztva – a „Pannonhalmi Bencés Főapátság” és a „Nemzeti Emlékhely” felirat olvasható.

Az emlékérme réz (90 százalék) és cink (10 százalék) ötvözetéből készült, súlya 18,40 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 000 darabos példányszámban jelenik meg, bronzpatinázott kivitelben – olvasható a közleményben. A rendelkezésre álló készlet függvényében az emlékérme mától a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve a webáruházában.