Megélhetési gondjaikról vallanak a kormány- és köztisztviselők

A bérükből nem tudnak méltón megélni, a munkakörülményeik szánalmasak.

Éhbért fizetnek a kormányhivatalokban, miközben a kormányzati vezetők illetménye kilőtt – írtuk a múlt héten, részletezve, hogy míg az elmúlt öt évben rendre bőkezű fizetésemelésben részesültek a kormányzati vezetők, aközben a ranglétra alján lévő kormány- és köztisztviselők illetményét mindössze egyszer emelték. Valamint, hogy utóbbi körben általánosnak számítanak a havi bruttó 320 ezer forint körüli illetmények, és gyakran két-három diplomával rendelkezők keresnek ennyit.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium akkor azzal reagált cikkünkre, hogy a kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben: 2020 márciusában átlagosan 18 százalékos, 2022-ben átlag 10 százalékos, míg tavaly júliustól átlagosan 15 százalékos emelés történt. A kormányhivataloknál dolgozók bruttó átlagbére jelenleg 510 585 forint – írták közleményükben.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) augusztus 7-i felhívására , hogy ők is ilyen jónak látják-e a helyzetet sokan válaszoltak. Röviden összefoglalva: nem. Oldalukra terjedelmes levélcsokor került fel, amiben az érintett dolgozók megírták, ők hogyan látják a munkakörülményeiket, a bérüket. A levelekből szemezgettünk: