Eladta romániai leánybankját az OTP

Csányi Sándor szerint nem sikerült elérniük az optimális piaci részesedést.

Az OTP Csoport lezárta az OTP Bank Románia és további romániai leányvállalatainak értékesítését a vevő Banca Transilvaniával (BT) – közölte a pénzintézet az MTI-vel kedden.

A tranzakciót a román versenyhivatal és a Román Nemzeti Bank is jóváhagyta. Az OTP Asset Management Banca Transilvania általi megvásárlása a végső engedélyeztetési folyamatban van.

A közleményben felidézik: idén februárban az OTP Csoport és a Banca Transilvania bejelentette a tranzakcióval kapcsolatos megállapodás aláírását.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta: az OTP Csoport elsődleges stratégiai célja, hogy organikus növekedés és akvizíciók révén növelje piaci részesedését a kelet-közép-európai régióban, illetve újabban Közép-Ázsiában. Ezt a stratégiát követték az elmúlt húsz évben Romániában is, de nem sikerült elérniük az optimális piaci részesedést, így a vezetőség döntésének értelmében értékesítették ezt a leánybankot.

Ez a lépés lehetővé teszi, hogy a csoport olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben hangsúlyos jelenlétet tud kiépíteni

– tette hozzá.

Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania igazgatótanácsának elnöke elmondta: az egymás követő integrációk hozzájárultak ahhoz, hogy egyedi képességeket építsenek ki és a román piac vezetőjévé váljanak. A csoport stratégiája, hogy vezető pozíciót szerezzen minden olyan üzleti szegmensben, amelyben tevékenykedik. A végrehajtott lépés tovább segíti ezt.