Magyar Péter replikázott Orbán Viktor nagy ígéretére

Tízezrekkel is több maradhat a családoknál, ha a kormány valóban duplájára emeli a gyermekek után járó adókedvezményt. A miniszterelnök a határon túliakra is kiterjesztené a családtámogatást. Magyar Péter családi pótlék-emelést és az SZJA-mentesség kiterjesztését ígéri a háromgyermekes édesanyák számára is - derült ki az ATV Híradó riportjából.

Júniusban alig több mint hatezer csecsemő látta meg a napvilágot Magyarországon. Mióta a KSH ezt méri, soha nem volt még ilyen mélyen a születésszám. A problémát a miniszterelnök is érzékeli, aki Tusványoson újabb, a családokat érintő bejelentést tett.

„Hogyha békeköltségvetés tudunk csinálni, mert a háborúnak vége lesz, akkor a ’25-ös évben a gyerekek utáni adókedvezményt valószínűleg nem egy, hanem két lépésben, de egy év alatt meg kell duplázni, hogy visszanyerjük a demográfiai javulásnak a lendületét” – mondta Orbán Viktor.

Jelenleg egy gyermek után havi tízezer, kettő után havi negyvenezer, három vagy több gyermek után fejenként havi 33 ezer forint adókedvezmény jár. Ennek megduplázása havi 20, 80, három vagy több gyermek esetén fejenként 66 ezer forintot jelenthetne a szülőknek.

Orbán Viktor ráadásul a családtámogatási rendszert – konkrét időpont megjelölése nélkül – a határon túli, magyar lakta területekre is kiterjesztené. Csakhogy ennek aligha van realitása.

A kormány családpolitikája csődöt mondott – jelentette ki a beszéd kapcsán Magyar Péter az ATV Híradójának. A Tisza Párt támogatja az adókedvezmények emelését, de fájóan hiányoznak a kivándorolt magyarok.

„Ugye tudjuk, hogy majdnem egymillió honfitársunk él kint külföldön, jórészt Nyugat-Európában, több tízezer magyar gyermek kint születik meg. Ezek a gyermekek borzasztóan hiányoznak Magyarországnak, és a nagy részük, ha nem hozunk azonnali intézkedéseket, akkor nem is fog hazajönni és nem magyar felnőtt lesz belőlük” – mondta a Tisza Párt elnöke.

Magyar Péter hozzátette: ha a Tisza Párt felhatalmazást kap 2026-ban, akkor duplájára emelnék a családi pótlékot,

az SZJA-mentességet pedig a háromgyermekes anyákra is kiterjesztenék. 

Az ellenzéki politikus a Facebook-oldalán is reagált a kormányfő beszédére. Egyebek közt azt írta:

„A miniszterelnök Tusványoson beszélt világrendszerváltásról, új világrendről, háborúról, békéről, csak épp annak az országnak a problémáiról nem, amelynek vezetésével megbízták. Nem beszélt a széteső egészségügyről, a klímaberendezések hiányában elmaradó gyermekműtétekről és létfontosságú kezelésekről. Nem beszélt a szétvert oktatásról, a tanár-, orvos- és ápolóhiányról. Nem szólt a 60 %-os élelmiszerinflációról, a kiürülő magyar vidékről, a Nyugat-Európába menekült majd’ egymillió honfitársunkról. Nem tartotta fontosnak, hogy szóljon a 3 millió létminimum alatt élőhöz. Nem foglalkozott a széthulló közszolgáltatásokkal, a leálló MÁV-val. És érthető módon nem hirdetett harcot a saját családját éltető, mindent átható korrupció ellen se.”