Egyre több a váratlan áramszünet, a Mészáros-féle Titász a lista alján

Bár a 3 percnél hosszabb, nem tervezett megszakadások átlagos hossza 58 percről „csak” 59 percre nőtt, a felmentés alá eső időtartam 9 percről 68 percre ugrott – írja a Népszava.

Felmentésekkel együtt nőtt, azok nélkül pedig csökkent 2023-ban az áramszolgáltatás 3 percnél hosszabb ideig tartó, nem tervezett megszakadásainak száma – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által nemrég nyilvánosságra hozott felmérésből. A 2022-ben 0,884-en álló, a 3 percnél hosszabb nem tervezett áramszünetek éves számára utaló mutató tavaly 1,255-re, a felmentések figyelembe vételével viszont 0,826-ról 0,803-ra csökkent.

A felmentések nagymértékű emelkedése mögött egyrészt a kedvezőtlen időjárás következtében kialakult nagyszámú üzemzavar, másrészt pedig az áll, hogy 2023-tól a Titász kivételével az összes cég külön feltüntette a minőségmutatóba be nem kerülő szándékos és a vétlen károkozásokat – olvasható a lapban.

A kimutatásba bekerült áramszünetek a legjobb értéket mutató E.ON Dél-Dunántúlnál, valamint az Elműnél és az ÉMÁSZ-nál kissé ritkultak, a Démásznál sűrűsödtek, az E.ON Észak-Dunántúlnál, illetve a legrosszabb szinten álló Titásznál nem változtak. A vezetéküzemeltetők zöménél a beszámított megszakadások száma alig haladta meg a még elfogadhatónak számító, cégenként amúgy eltérő szint felét, ami a Titásznál 70 százalék.

Tavaly országos átlagban 0,42-ről 0,45-re nőtt a tervezett, 3 percnél hosszabb áramszünetek száma.

Itt az elvárt szintet – sorrendben – a Démász, a Titász és az ÉMÁSZ se teljesítette. A korábban kedvezőbb adatokat mutató E.ON Észak-Dunántúl 2023-ban a követelményszintet már hajszállal alulmúlta. A többi vezetékcég elvárásokhoz viszonyított helyzete az elmúlt öt év során nem változott. Az elvárásokat az Elmű és az E.ON Dél-Dunántúl hozta.

Bár a 3 percnél hosszabb, nem tervezett megszakadások átlagos hossza 58 percről „csak” 59 percre nőtt, a felmentés alá eső időtartam 9 percről 68 percre ugrott.

A legrosszabb, 71 perces adat itt is a Titászé, de a cég értékei e tekintetben látványosan javulnak. Míg az időtartam 2023-ban az E.ON Észak-Dunántúlnál hasonlóképp rövidült, a Démásznál jelentősen, az E.ON Dél-Dunántúlnál és az Elműnél pedig kis mértékben nyúlt, az ÉMÁSZ-nál alig változott. A 3 percnél hosszabb, tervezett kikapcsolások időtartama 131 perc lett, ami 2022-höz képest 7 százalékos romlás. Az elvárásnak itt is csak az Elmű felelt meg 70, illetve az E.ON Dél-Dunántúl 98 perccel. A Démász 214 perce kiugróan, 70 százalékkal haladja meg a követelményt.

Az MVM az elmúlt hetekben a tartós kánikula miatt megerősített erőforrással állt készenlétben – közölte a lappal az MVM Démász Áramhálózati Kft. és MVM Émász Áramhálózati Kft. Ebben az időszakban az MVM hálózatai kétszeresen is rendkívüli igénybevételnek vannak kitéve: egyrészt a huzamos ideje magas átlagos és csúcshőmérsékletek, másrészt a hőség okozta többletfogyasztás is jelentősen terheli a hálózatot. A meleg és a terhelés elsősorban a transzformátorokat és a városi kábelhálózatokat veszi fokozottan igénybe. A rendszerterhelés alapvetően lakossági oldalon függ össze a hőmérséklettel.