Plusz 10, 40 vagy 100 ezer forint – ezt jelenti Orbán tusványosi bejelentése a családi adókedvezményről

Jövőre megduplázná a kormány.

Elakadt a kormány a demográfiai hanyatlás kezelésében, ismerte el Orbán Viktor szombaton Tusványoson, amit nehéz is lenne tagadni: a friss KSH-adat szerint júniusban mindössze 6040 gyermek született, 17 százalékkal kevesebb, mint 2023 júniusában; amióta az adatot közlik, azóta nem volt ilyen mélyen a magyar születésszám.

A miniszterelnök azt vetített előre, hogy 2025-ben, valószínűleg két lépésben, megduplázná a kormány a gyerekek után járó családi adókedvezményt.

A Portfolio ezzel kapcsolatban megjegyzi: feltételezhetően nem csak demográfiai célja van a lépéssel a kormánynak, ismét fókuszba kerülhet a gazdaság élénkítése, mivel a GDP-növekedés kisebb a vártnál. Egy ilyen intézkedés hatására éves szinten akár több százezer forint is egy-egy többgyermekes család zsebében maradhat, amit elkölthetnek.

Másfelől lényeges, hogy a magas infláció miatt bekövetkező béremelések ütemét a családi adókedvezmény rendszere nem követte le. Az adóalap-kedvezmény mértéke 2016 óta szinte változatlan (kivéve, hogy a kétgyermekeseknek 2019-ben a támogatás mértéke havi 40 ezer forintra nőtt), tehát az adóterhelésre gyakorolt kedvező hatása évről évre csökken, annál nagyobb mértékben, minél nagyobb mértékben nő a bruttó átlagkereset. A kormány a 2025-ben esedékes családi adókedvezmény-növeléssel tehát a támogatás reálértékét igyekszik javítani, írja a Portfolio.

A jelenlegi kedvezmények összege adóban kifejezve gyermekenként:

Vagyis ha a dolgozónak van megfelelő mértékű adóalapja, akkor a havi nettó fizetése 10, 40, vagy 99 ezer forinttal lesz több az eddiginél a mostani információk szerint 2025 végére.

A lap úgy becsüli, hogy (két részletben bevezetve) 80 plusz 160 milliárd forint lenne az adókedvezmény költségvetési hatása, vagyis összesen legfeljebb 240 milliárd forinttal járna rosszabbul a büdzsé az adókedvezmény megduplázásának hatására, és ennyi maradna a családok zsebében pluszban 2025-ben.