Ennyivel nőtt egy év alatt az elektromos autók száma Magyarországon

A gyönge pont: a töltőállomások száma.

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint:

A bármilyen elektromos hajtással is rendelkező gépkocsik száma így egy év alatt 74 089-ről 101 213-ra emelkedett Magyarországon.

A Jövő Mobilitása Szövetség becslése szerint, bár a nyilvános töltőpontok száma megközelíti a 3 ezret, tapasztalataik szerint a legtöbben továbbra is otthon töltik az akkumulátorokat.

A nyilvánosan elérhető töltők számának további növekedésére lehet számítani, de sokkal inkább az elérhető töltési sebességben várható javulás, köszönhetően, többek között a CEF2 keretében megvalósuló ultragyors (100 kW feletti) töltőtelepítéseknek.

A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a gondtalan utazáshoz a legfontosabb a jó tervezés, aminek fontos része a töltőállomások feltérképezése. Egy hosszabb út megtervezésekor kulcsfontosságú, hogy előre tájékozódjanak, hol találhatók töltőpontok, és milyen gyakorisággal van rájuk szükség az autó típusától függően. Ehhez ismerni kell az autó autópályás használat melletti hatótávját, ami a nagy sebesség miatt a városi használatban megszokottnál 30 százalékkal is kevesebb lehet. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a csomagok száma és a klímahasználat miatt magasabb lesz az autó fogyasztása és ez a növekmény az elektromos autóknál nagyobb, mint a hagyományosak esetében.