Varga Mihály elmondta, mihez kezd a kormány az egymilliárd eurós kínai hitellel

Ősszel pedig jön a „Szamuráj-kötvény”.

Lapunk is megírta, hogy a magyar állam egymilliárd euró összegben vett fel hitelt kínai bankoktól tavasszal, amit áprilisban teljes összegben le is hívott. Erről a pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, „nem tekinthető gigahitelnek”, arról azonban keveset árult el, hogy a kormány mire tervezi felhasználni az összeget.

Az ATV ezért Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult. Ő a hitelről azt mondta a csatornának, hogy a piaci árazásnál kedvezőbb feltételekben sikerült megállapodni a kínai partnerekkel a kölcsönről, a felhasználásáról pedig azt, hogy „elsősorban közlekedési- és energetikai infrastruktúra fejlesztéséhez használjuk”. A miniszter hozzátette még, hogy Kínával egyébként is hagyományosan jó a magyar kormány kapcsolata, és a már meglévő piacokat szélesítette ki a mostani közvetlen kapcsolat, amely az ország számára hasznosan egészíti ki az eddigi lehetőségeket. Többet azonban ezzel kapcsolatban nem mondott, mivel több információ megadása már üzleti érdekeket sérthet.

Azzal kapcsolatban, hogy azért folyamodott-e kínai hitelhez a kormány, mert már lemondott az uniós pénzekről, a miniszter azt mondta, a több lábon állás érdekében erősítették meg a lakossági forrásbevonást és szélesítették ki a hazai intézményi finanszírozást, és ugyanez igaz a külföldi forrásokra is. És mint Varga mondta, a hagyományos angolszász és európai piacok mellett Katar, Japán és Kína is partner volt ebben az elmúlt években.

Épp ősszel készülünk egy japán, úgynevezett Szamuráj-kötvény kibocsátásra

– harangozta be a miniszter.

Kapcsolódó
Egymilliárd eurós hitelt vett fel Kínából a magyar kormány
A hitelt 2027. április 19-ig kell visszafizetni.