Bankkártyák: pórul jár, aki forintban fizet euró helyett külföldön

Nettó lehúzás a turistáknak kitalált bankkártyás kényelmi szolgáltatás (DCC). Az árfolyam megtévesztő, a bankok és a kereskedők osztoznak a többlet nyereségen. A szakértő szerint tudatos érdemes devizanemet választani – írja az economx.hu.

A dinamikus devizaváltás, azaz DCC (Dynamic Currency Conversion) azt jelenti, hogy a POS-terminálon, ha szeretnénk – akár külföldön is – a saját devizanemünkben, forintban is  fizethetünk. Elsőre ez egy nagyon kényelmes szolgáltatásnak tűnhet, azonban pont ennek a látszatával tudnak a legjobban lehúzni.

A terminál automatikusan felismeri az idegen bankkártyát és választás elé állít bennünket: milyen devizában szeretnénk fizetni?

Mindig érdemes az adott ország fizetőeszközét választani, így ugyanis a saját bankunk fogja átváltani a pénzt.

hívják fel a figyelmet a portálon.

Azaz, ha például Horvátországba utazunk és a terminálon feljön egy kérdés arról, hogy euróban vagy forintban szeretnénk-e teljesíteni a fizetési kötelezettségünket, akkor azt ajánljuk, hogy az eurót válassza.

Egyre több magyar választja a külföldi utazások során a kártyás fizetést a készpénz helyett, ami az első negyedévben közel 9,5 millió tranzakciót eredményezett külföldi üzletekben, 20 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest.

Gergely Pétert a BiztosDöntés.hu alapító pénzügyi szakértője szerint a pénzváltás ilyenkor is a hagyományos módon történik, azaz csak néhány nap múlva, az akkor esedékes árfolyamon lesz elszámolva a tranzakció. Viszont a szolgáltató garantálja a vásárló előtt megjelenő, átváltott forintösszeget, éppúgy, mintha Magyarországon forintban vásárolnánk. Ennek ezért a fogyasztó számára nincs további árfolyamkockázata, míg a szolgáltatónak van. Ez jelenik meg a felajánlott árfolyamban, de

annyira túlzottan bebiztosítva, hogy csak szélsőséges esetben járhat vele jobban a fogyasztó.

Ha forintban fizetünk kártyánkkal Horvátországban egy üzletben, akkor az árfolyamot előre garantálják, még a tényleges átváltás előtt.

A DCC egy turistáknak kitalált kényelmi szolgáltatás, ezért az a szolgáltatói kör csap le rá elsősorban, ahol sok külföldi megfordul, tehát az étterem és szállodaüzemeltetők.  Tulajdonképpen a bankkártya terminál üzemeltetője és a kereskedő egyaránt érdekelt abban, hogy a vásárlók a pénzváltás költségeit is megfizessék.

Gergely Péter felhívta a figyelmet arra, hogy tudatosan válasszunk devizát vagy forintot az éppen érvényes preferenciáink szerint. Elképzelhető olyan szituáció is, amikor valakinek jobban megfelel a drágább, de a vásárlás pillanatában előre ismert forintárfolyam. Például turbulens időszakban, amikor a forintra erős árfolyam-emelési várakozások vannak, vagy ha kevés a felhasználó pénze a bankszámlán, és emiatt biztos összeggel szeretne számolni.