Babaváró: 70 milliárdos bukta, ha nem születnek meg 7 évre sem az első gyerekek

A 2019. július és 2021. június között babaváró hitelt igénylő házaspárok jó hírt kaptak: számukra hosszabb idő áll rendelkezésre a baba érkezésére. Hány család érintett, illetve pénzügyileg hogyan hat rájuk a lehetőség? Ha mégsem jön a baba, érdemes lehet esetleg előtörleszteniük a hitelüket? A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a szóba jöhető lehetőségeket.

Rendkívüli bejelentést tett július 8-án Vitályos Eszter kormányszóvivő, elmondása szerint a mögöttünk álló években számos rendkívüli nehezítő körülmény, „vis maior” helyzet – Covid, energiakrízis, háború – akadályozhatta a családok gyermekvállalási tervét. Ezért a babaváró hitelt felvevő házaspárok haladékot kapnak: az eredeti 5 év helyett 7 év áll rendelkezésükre az első gyerek megszületésére. Ugyanakkor ez a lehetőség nem mindenkire vonatkozik.

Hány család érintett?

Az MNB pénzügyi stabilitási jelentésének 2024. májusi kiadványa alapján a 2019. július és 2021. június között babavárót igénylők közül körülbelül 42 ezer családnál nem született még gyermek. Számukra jelenthet segítséget a legfrissebb változás. A legnagyobb veszélyben azok lehetnek, akik 2019-ben vették fel a hitelt és még nem született gyermekük. Ezen családok száma 11–12 ezerre tehető.

Azt mindenképpen látni kell, hogy a 2019-ben babavárót igénylők negyedénél egyelőre nem született baba. Ez az arány az igénylési dátum előrehaladtával fokozatosan emelkedik: a 2021. első felében babavárót igénylőknél közel 40 százalékánál nem született még gyermek. De ez érthető is, hiszen ott az eredeti vállalási határidőből „csak” 3 év telt még el.

70 milliárd forint a tét

A babaváró kölcsönt igénylőknek abban az esetben kell büntetést fizetniük, ha az első 5 évben nem születik legalább egy gyerekük. Az egyösszegű büntetés függ attól is, hogy a család mikor igényelte a hitelt. Az érintett 2 éves időszakban felvett hiteleknél a büntetés nagysága egy 10 millió forint összegű hitelnél 1,5–2 millió forint között lehet. Ha abból indulunk ki, hogy egyetlen érintett családnál sem születik már baba, akkor ez összességében 72,5 milliárd forint terhet jelentene összességében.

Ezt a számítást az akkoriban maximálian igényelhető 10 millió forint kölcsönösszegre végezték el a portál szakértői, míg az átlagos hitelösszeg 9,8–9,9 millió forint lehetett. Ez utóbbiból kiindulva a kérdéses időszakra érvényes teljes büntetés összege még mindig meghaladja a 70 milliárd forintot. Ennek a beszedését halasztja el – illetve részben a jövőben születendő babák miatt engedi el – az állam a babaváró mostani módosításával.

Így hat a változtatás egy 2019. júliusban igényelt babaváróra

Mit jelent a határidő meghosszabbítása egy konkrét hiteligénylés esetén? Nézzük meg ezt egy példán keresztül: induljunk ki abból, hogy a család 10 millió forint babavárót vett fel 2019 júliusában, gyermekük pedig még nem született.

Az eredeti állapot alapján az 5 éves határidő lejárt, így a büntetés 2 074 302 forint volna, ezt kellene rendezni az állam felé 120 napon belül. A kezességvállalási díjat is tartalmazó törlesztőrészlet pedig 45 ezer forintról 101 ezer forintra emelkedne. Ha nem lenne további kamatváltozás, akkor a kölcsönre összességében 22,9 millió forintot kellene visszafizetni.

A módosítással az első gyermek születési határideje két évvel kitolódik. Ez alapvetően rendkívül jó lehetőség a családok számára, amennyiben az új határidő végéig megszületik a baba, hiszen így végleg megmarad a kamatmentesség, és a büntetéssel sem kell kalkulálniuk. Ebben az esetben összességében 10 525 000 forintot kellene visszafizetniük a hitelre a teljes futamidő alatt.

Érdemes azonban azzal az eshetőséggel is számolni, hogy a baba nem születik meg a 7. év végére sem. Ekkor a büntetés megfizetése és a kamatemelkedés két évvel eltolódik. A kamattámogatás összege tovább hízik, mert a plusz két évben is kap kamatot a bank az államtól. Ráadásul a módosítás azt nem mondta ki, hogy az eddigi kamattámogatást kellene kapnia a banknak. (Eddig a kamattámogatás évi 4,73% volt, ami az elkövetkező két évre nagyságrendileg évi 10,74%-ra nőne.)

Emiatt a 7. év végén az egyösszegű büntetés megemelkedne 3,5 millió forintra. A törlesztőrészlet pedig a 8. évtől – abból kiindulva, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet megmarad – 92 ezer forintra nőne. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 21,6 millió forint lenne.

Ha nem születik gyermek a 7. év végére, akkor is jól járhatnak a családok, hiszen a törlesztő és a teljes visszafizetés is kisebb lenne, mint 5 éves határidő mellett lett volna. Egyedül az egyszeri büntetés összege emelkedik meg a határidő kitolása miatt.

Érdemes-e előtörleszteni az ötödik év végén a babavárót?

Alapvetően a fenti számok akkor érvényesek, ha a család végig megtartja a kölcsönt, de mi a helyzet akkor, ha úgy döntenek, hogy a gyermekvállalási határidő lejáratakor előtörlesztik a hitelt? Vizsgáljuk meg ezt a helyzetet is az előző példán keresztül, vagyis feltételezzük azt, hogy 2019 júliusában igényelt 10 millió forint babavárót a család.

Az 5. év végén ez összességében 12,3 millió forint kiadást jelentene. Az 5 év végéig fizetnének a 2,5 millió forint tőke mellé 225 ezer forint kezességvállalási díjat, ezen felül kell előtörleszteni 7,5 millió forint fennálló tőketartozást és megfizetni a 2,07 millió forint büntetést. A 7. év végén ez a költség valamelyest magasabb, 13,8 millió forint lenne. A 7. év végéig a család 3,5 millió forint tőke mellé 297 500 forint kezességvállalási díjat fizetne, ezen felül kell előtörleszteni 6,5 millió forint fennálló tőketartozást és megfizetni még a 3,58 millió forint büntetést.

Vagyis azok, akik biztosak benne, hogy nem születik gyerekük, jobban járnak, ha most előtörlesztik a kölcsönt, ezzel a lépéssel nagyságrendileg 1,5 millió forintot spórolnak. Kivéve akkor, ha a pénzt olyan helyre tudják tenni, ami jobban kamatozik, nagyobb hozamot hoz a plusz kiadásnál.