Jelentősen megemeli a kormány a Napenergia Plusz Program keretét

Kimerült a keret, ezért a kabinet lépni fog – jelentette be az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A Napenergia Plusz Programban mostanáig több mint 18 ezer fejlesztésre ítélték meg a forrást, az eredetileg 75,8 milliárd forintos keret ezzel lényegében kimerült. A támogató ezért holnap estétől felfüggeszti az előregisztrációs kérelmek befogadását, azonban az eddigi igénylések fedezetéül az Energiaügyi Minisztérium 30 milliárd forinttal megemeli a program keretösszegét – mondta Steiner Attila, a minisztérium Facebook-videójában.

Az átlagos támogatási igény jelenleg 4,1 millió forint körül alakul, így a többletfinanszírozással az eredetileg kalkulált 15 ezer helyett összesen akár több mint 25 ezer család részesülhet állami hozzájárulásban. Az előregisztrációs kérelmet legkésőbb tehát 2024. július 9-én, kedden, 20 óráig lehet benyújtani a támogató NFFKÜ elektronikus felületén keresztül.

A kormány a pályázaton ingatlanonként akár 5 millió forinttal támogatja a háztartásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A pályázati folyamat az előregisztrációval idén januárban kezdődött el, februárban megszülettek az első támogatói döntések, májusban pedig megindultak a kifizetések is.

A kormány a családok és vállalkozások kapcsolódó fejlesztéseit a keretemelést is beleértve összesen több mint 230 milliárd forinttal ösztönzi a már futó zöldenergia-programokban.