Európa versenyképessége miatt tartottak uniós találkozót a Mol-székházban

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint az iparvállalatok nem tudják átvállalni az energiaátmenet összes költségét.

A magyar EU-elnökség kapcsán a budapesti Mol-székházban ülésezett az uniós Versenyképességi Tanács a tagállamok versenyképességért felelős minisztereivel és államtitkáraival.

A Mol közleménye azt írta, hogy az informális ülésen az európai versenyképesség megőrzésére és megerősítésére koncentráltak, ami a résztvevők szerint a sikeres zöld átmenet feltétele. Ennek érdekében iparfejlesztést ösztönző környezetet sürgettek, a Mol pedig interaktív kiállításon mutatta be a fenntartható stratégiai területeit. A vállalat az eseményre berendezett egy lítiumlabort, szakértői pedig felvázolták, milyen lehetőségeket látnak a geotermikus energiában, a szén-dioxid leválasztásában és tárolásában.

A Mol-csoport felügyelőbizottsági elnöke iparági és döntéshozói együttműködést sürgetett a versenyképesség érdekében. Az EU vezetésének túlszabályozás helyett kiszámítható és reális jövőképet, víziók helyett reális intézkedési tervet kellene készíteniük, mondta Áldott Zoltán. Szerinte a cégük a beruházásaival felgyorsítja a zöld energiaátmenetet, de szüksége van támogató környezetre.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint az iparvállalatok nem tudják átvállalni az energiaátmenet összes költségét, azok csak közösségi támogatással, hatékony szabályozással és együttműködéssel érhetők el, de a közös európai munkához a Mol partnerként csatlakozik – írta az MTI.