Rengeteg termőföldet ad el az állam

Becslések szerint legalább 40 milliárd forint értékű föld kerülhet magánkezekbe.

Csaknem 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a legújabb, július 1. és július 12. között lebonyolítandó földárveréseken, amelyeken szántók, rétek és legelők mellett vegyes művelési ágú földrészletekre lehet licitálni – írja a G7.

A földrészletek minimum 10 hektárosak, de akadnak ennél jóval nagyobb területek is, amelyektől megválna az állam. Például 526 millió forintért induló licittel egy 116 hektáros csorvási földet kínálnak, amelyből 115 hektár a szántó és csak egy hektár az erdő. Az Agrárminisztérium szerint a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni az állam, a meghirdetett területekre ugyanakkor bárki tehet ajánlatot.

A meghirdetett célok és a gyakorlat között azonban korábban a kritikusok szerint nem volt összhang, a 2015-16-os földárverésekről szóló, Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár által összeállított jelentések szerint sok esetben jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, mezőgazdasággal korábban nem foglalkozó vállalkozók szerezték meg a földeket a helyi földművesek elől.

Az OTP Termőföld Értéktérképe szerint tavaly átlagosan 2,064 millió forintba került egy hektár termőföld, így minimum 41,280 milliárd forintra tehet szert az állam. Az idei átlagár ugyanakkor már ennél is valamivel magasabb lehet, ráadásul az állami földek kikiáltási ára pedig a piaci árnál nagyobb, esetenként 10 százalékkal is magasabb szokott lenni.