Jó hír fiatal nyugdíjasoknak is – több kedvezmény jár az Ellátottak utazási utalványára

Hiába, hogy az utalványokon még más olvasható.

Az Ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra jogosít, és 90 százalékos kedvezményt biztosít, ha a jogosultak vármegye- és országbérletet vásárolnak – írja a Magyar Államkincstár.

Ezt megelőzően ennél jóval szűkebb volt az elérhető kedvezmény, hiszen évi tizenhat alkalommal lehetett 50 százalékos, két alkalommal pedig 90 százalékos kedvezménnyel jegyet venni vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven. Illetve két 50 százalékos kedvezmény összevonásával a 90 százalékos magasabb kedvezmény is igénybe vehető volt – emlékeztet az Adó.hu.

A nyugdíjfolyósító tájékoztatása alapján az Ellátottak utazási utalványára jogosult a 65. életévét be nem töltött

Fontos még, hogy a jogosító ellátás folyósításának szüneteltetése esetén is jár az utazási utalvány.

A 65 év felettiek ahogy eddig, úgy továbbra is ingyenesen utazhatnak a közforgalmú személyszállító járműveken.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatójában arra is kitérnek, hogy az arra jogosultak részére – a 2024. március 1-je előtt hatályos jogszabály alapján – intézkedtek a 2025. március 31-ig érvényes utazási utalványok kiállításáról és kiküldéséről. Ez az okmány a rajta feltüntetett érvényességi időn belül alkalmas arra, hogy igazolja a jogosultságot a 2024. március 1-től érvényes kedvezményekre.

Tehát március elseje óta már nem az utalványon olvasható tájékoztató szerinti kedvezmények vehetőek igénybe, és ettől az időponttól az utalvány hátoldalán lévő bélyegzőhelyek is funkciójukat vesztették.