Akár tíz százalékos jegyáremelés is jöhet a Ryanair-nél a nyáron

Az ok, hogy a Boeing nem szállítja időre a cég által rendelt gépeket.

A nyaralni vágyóknak magasabb viteldíjakkal kell szembesülniük idén, mivel az új Boeing gépeket késve kapja csak meg a Ryanair – erről Michael O’Leary, a légitársaság vezérigazgatója beszélt. A BBC beszámolója alapján a cégvezető szerint a jegyárak akár tíz százalékkal is drágulhatnak ezen a nyáron.

57 darab Boeing 737 Max 8200-ast vár a társaság, ezeket az előzetes tervek szerint márciusig kellene leszállítania a gyártónak, amely azonban csak 40-45 repülőt tud rendelkezésre bocsátani a nyári szezonra.

A Boeing gépek kapcsán az elmúlt időszakban több incidenst/balesetet is jelentettek, az amerikai vállalatnál több vizsgálat is érinti. Január 6-án kényszerleszállást hajtott végre az Alaska Airlines egyik repülőgépe, mert a levegőben kiszakadt a Boeing 737 Max 9 típusú gép egyik ajtópanelje. Az eset után egy másik amerikai légitársaság, a United több hiányosságot, egyebek mellett kilazult rögzítéseket talált az ugyanilyen típusú repülőgépein.

Ezek nyomán komoly aggodalmak merültek fel az új Boeing repülőgépek minőségellenőrzésével kapcsolatban, ami a gyártási sebesség lassulását idézte elő.

A Ryanair prognózisa szerint 2025. március végéig tartó egy éves időszakban 205 millió utassal kalkuláltak, szemben az előző 12 hónap 183,5 millió utazójával. A cég dublini központjában O’Leary arról beszélt, hogy a gépek leszállításának késedelme miatt ezt az célszámot 200 millió utasra kell csökkenteniük.

A Boeing szóvivője elmondta: „Kommunikálunk az ügyfelekkel, hogy egyes szállítási ütemezések változhatnak, mivel időt vesz igénybe annak biztosítása, hogy minden általunk szállított repülőgép jó minőségű legyen, és megfeleljen minden ügyfélnek és szabályozási követelménynek”.