Erre a GDP-adatra nem lehet túl büszkének lenni

Stagnált a gazdaság teljesítménye.

A KSH legfrissebb jelentése alapján

A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést ellensúlyozta hogy az ipar, építőipar és a piaci szolgáltatások egy része, köztük a kereskedelem teljesítménye visszaesett – írta a részletekről a KSH.

A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott.

Kommentek

Az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója, Kiss Péter értékelése szerint az év végi kiábrándító ipari termelés adatok alapján lényegében borítékolható volt a gyenge negyedik negyedéves növekedés, azonban a ma reggeli adatközlés még a visszafogott elemzői konszenzustól is elmaradt.Hozzátette, a most megjelent GDP-statisztika megerősíti azt a várakozásukat, hogy a tavalyi recessziós környezetből nehéz és viszonylag lassú lesz a kilábalás. Emiatt továbbra is az elemzői átlagnál alacsonyabb, 2,2 százalékos éves növekedést várnak az idei évre. Úgy vélik, a lassú kilábalás növelheti a nyomást a jegybankon, hogy nagyobb ütemű kamatcsökkentésekkel segítse a gazdaságot, és ennek most már megágyazott az inflációs adat is. Amennyiben újra a nagyobb kamatvágások irányába lendül az inga a Monetáris Tanácson belül, az pozitív lehet a kötvénybefektetőknek, ám egyúttal újra növelheti a volatilitást a forint piacán – jegyzik meg.

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szerint a GDP megtorpanása átmeneti, azt a külső piacok gyengélkedése és a magas reálkamat okozta. Azt is közölte, kiemelt kormányzati cél, hogy 2024-ben a hazai gazdaság 4 százalékkal bővüljön. (MTI)

Ne szépítsük: ez most nulla

– fogalmazott az Erste makrogazdasági elemzője, Nagy János. A várt érték még az elemzői konszenzusnál (0,6 százalék) is pesszimistábbnak számító Erste forecastnál (0,3 százalék) is gyengébb lett. 2023 egészében ennek eredményeként 0,8 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény – tette hozzá.

Azon túl, amit a KSH írt, szerinte kibocsátásra negatívan hatott, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében kettővel kevesebb munkanap volt, mint az azt megelőző év azonos időszakában a naptárhatással kiigazított éves index 0,4 százalékos bővülésről tanúskodik.

A 2023 harmadik negyedévében megkezdődött kilábalás megakadt a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az idei első negyedévben az autóiparban történt leállás és a mérsékelt felvevőpiaci kereslet hátráltathatja a teljesítményt.

Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a normalizálódó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. Innen nézve fontos szerep hárulhat szerinte a beérkező sorsú uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását. A mostani, vártnál gyengébb adat fényében hamarosan lefelé korrigáljuk az idei évre vonatkozó, eddigi 3,2 százalékos előrejelzésünket – jegyezte meg.

Címkék: gdpkshstagnálás